Lucia Koscelníková Samospráva

Dedina Janovce? Môže sa pochváliť i výhodnou polohou, láka aj mladé rodiny

Z obce Janovce je to takpovediac blízko do lesa i do mesta. Ako nám prezradil starosta, v dedine sa usádzajú mladé rodinky a tak vznikajú nové ulice.

Ilustračný obrázok k článku Dedina Janovce? Môže sa pochváliť i výhodnou polohou, láka aj mladé rodiny
Zdroj: archív obce

Janovce ležia v juhozápadnej časti Nízkych Beskýd, v okrese Bardejov. Chotár obce sa rozprestiera v nadmorskej výške od 300 do 422 metrov nad morom.

Nové ulice

Obec leží na hlavnej komunikačnej tepne medzi Prešovom a Bardejovom. Práve pre túto výhodnú polohu je bývanie v obci atraktívne pre mladé rodiny.

Z Janoviec je takpovediac blízko do lesa i do mesta. „V posledných rokoch sa tu začalo veľa stavať. Mladé rodinky sa tu usádzajú a tak vznikajú nové ulice. Napriek tomu, že sa Janovce nachádzajú pri hlavnej komunikácii, vládne tu pokoj a bezpečie. Vďaka výhodnej polohe dediny vznikol veľký záujem o stavebné pozemky,” hovorí Ľubomír Kundrát, starosta obce.

Zaujímavé podujatia

Od roku 2003 sa začiatkom roka organizujú v obci stolnotenisové turnaje o Putovný pohár. V obci fungujú aj dobrovoľní hasiči, ktorí sa zúčastňujú súťaží a majú tam aj klub turistov.

Starosta nám prezradil, že v zime sa u nich koná akcia s názvom Spoznaj svoje okolie. Občania sa buď peši, alebo na bežkách, spoločne vyberú trasou z Janoviec cez Tročany a stretávajú sa pri chate U3G (U troch gazdov) – Mlynky. Je to skoro na polceste medzi Janovcami a susednou obcou Kobyly. Tam sa spoločne varí guľáš.

"Je to taká naša spoločenská udalosť za účelom stretávania sa. Minulý rok nás bolo okolo dvesto ľudí. Pridali sa k nám občania z obcí Kobyly a Tročany. Chceme z toho urobiť tradíciu,” povedal Kundrát.

V zime sa v dedine koná obecná zabíjačka a ochutnávka zabíjačkových špecialít spojená s ľudovou veselicou. V septembri sa zasa súťaží vo varení „mačanky”.

Celý článok si môžete prečítať TU.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM