Samospráva

Chystané plány mesta: Smart lavička v Prešove, oddychová zóna v Nižnej Šebastovej

Mesto Prešov chce zrevitalizovať verejné priestranstvo na Námestí mládeže a zmodernizovať verejné osvetlenie. Môže tak pribudnúť nejeden atraktívny prvok.

Ilustračný obrázok k článku Chystané plány mesta: Smart lavička v Prešove, oddychová zóna v Nižnej Šebastovej
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Prešov chce zrevitalizovať verejné priestranstvo na Námestí mládeže a zmodernizovať verejné osvetlenie.

Peniaze na prvú etapu projektu Clima Prešov chce získať z grantov EHP a Nórskych finančných mechanizmov prostredníctvom Ministerstva životného prostredia SR.

Mestskí poslanci na poslednom rokovaní schválili podanie žiadostí. V prípade, že bude mesto úspešné, projekt chce realizovať ešte v tomto roku.

V rámci modernizácie verejného osvetlenia by chceli v každej mestskej časti vymeniť svetelné body.

„Máme v pláne výmenu 1221 svetelných bodov. Výmenou nielen usporíme energie, ale zároveň aj znížime emisie oxidu uhličitého (CO2). Je to jeden z ukazovateľov projektu. V rámci projektu znížime emisie v oblasti CO2 o viac ako 1700 ton,“ povedala Artimová.

Pitná fontánka

V rámci infraštruktúry verejného osvetlenia pribudnú na niektorých miestach meteostanice zamerané na meranie kvality ovzdušia.

„Čo sa týka revitalizácie verejného priestranstva, tak priestranstvo v lokalite Námestia mládeže je špecifické tým, že jeho časťou prechádza cyklochodník. Naň už máme schválené finančné prostriedky z Prešovského samosprávneho kraja.“

„Revitalizáciou by sme celú lokalitu chceli dotvoriť rôznymi prvkami, ktoré sú zamerané na ochladzovanie ovzdušia, ako napríklad pitná fontánka.“

„Projekt sme nastavili na maximálnu možnú mieru čerpania, čiže viac ako 1,4 milióna eur sú celkové náklady a počíta sa s päťpercentnou spoluúčasťou mesta,“ doplnila Artimová.

Stanica pre elektrobicykle

„Celá lokalita bude zrevitalizovaná v podobe rôznych dažďových záhrad a sadových úprav. Novinkou bude tiež nabíjacia stanica pre elektrobicykle, čo zatiaľ v Prešove nie je. Okrem iného pribudne aj smart lavička,“ priblížila Artimová.

Ako ďalej povedala, mesto už má schválené projekty revitalizácie dvoch vnútroblokov. Ide o priestor na uliciach 17. novembra a Hviezdoslavova-Štefánikova. Veria, že najneskôr v druhom kvartáli začnú s prácami.

Oddychová zóna

Koncom minulého roka bol podľa jej slov schválený projekt úpravy verejného priestranstva v lokalite Slanská v Nižnej Šebastovej.

„Tam je záujem vytvoriť oddychovú zónu. Je to komplexná športovo-relaxačná zóna, kde tiež skultivujeme prostredie a vytvoríme priaznivé prostredie, čo sa týka revitalizácie celej lokality a výsadby nových drevín,“ dodala Artimová s tým, že v procese hodnotenia má mesto aj projekt, ktorý rieši revitalizáciu Parku Vlada Clementisa.

V obrazoch si pozrite aj to, ako sme si nedávno pripomenuli 75. výročie oslobodenia Prešova. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obrazom: 75. výročie oslobodenia Prešova
6
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM