Správy

Bytovka je po tragédii neobývateľná: Mesto reaguje na otázky k výstavbe novej

Ak by aj bytovka nebola zbúraná, je neobývateľná, vraví primátorka Andrea Turčanová. Mesto reaguje aj na otázky, či bude možné postaviť novú bytovku.

Ilustračný obrázok k článku Bytovka je po tragédii neobývateľná: Mesto reaguje na otázky k výstavbe novej
12
Galéria
Zdroj: TASR

Primátorka Andrea Turčanová médiá informovala o ďalších skutočnostiach týkajúcich sa bytovky v Prešove, v ktorej došlo k tragédii.

Ak by aj nedošlo k zbúraniu bytovky, v ktorej plyn vybuchol, je neobývateľná a obývateľná ani nebude. Všetky rodiny, ktoré v tomto bytovom dome bývali alebo vlastnili byty, si budú musieť zabezpečiť nové bývanie.

Chcú uhrádzať nájomné

„Chceme šesť mesiacov uhrádzať nájomné vo výške 300 eur, aby mohli uhradiť akékoľvek nájomné a náklady spojené s bývaním už kdekoľvek, či budú v mestskom byte alebo v nejakom inom,“ povedala primátorka. Presné čísla tých, ktorým výbuch spôsobil materiálne škody, zatiaľ nie sú známe.

Prečítajte si aj najnovšie informácie od mesta Prešov. Sprostredkoval ich hovorca radnice, Vladimír Tomek

– V bytovke číslo 5 a vo vedľajšom bytovom dome s vchodmi číslo 11, 13 (Mukačevská ulica) prebiehajú počas pondelka revízne skúšky. Ak dopadnú dobre, obyvatelia sa budú môcť vo veľmi krátkom čase nasťahovať späť do svojich bytov.

– Obyvatelia bytového domu č. 3 (Mukačevská ul.), budú mať 9.12.2019 o 17:00 hod. bytovú schôdzu v budove základnej školy DSA Mukačevská 1, Prešov. Na tejto schôdzi budú obyvatelia informovaní o aktuálnej situácii v bytovom dome a dostanú potrené pokyny ako majú postupovať, aby sa v čo najkratšom možnom čase mohli vrátiť späť do svojich bytov.

– Obyvatelia vchodu číslo 9 (Mukačevská ulica) sa zatiaľ nebudú môcť nasťahovať späť do svojich bytov, nakoľko sa tento vchod nachádza v bezprostrednej blízkosti bytovky č.7, ktorá ma po výbuchu plynu a následnom požiari narušenú statiku a môže sa zrútiť. Vchod číslo 9 preto zatiaľ nie je možné sprístupniť na bývanie.

Bytovka číslo 7 je po výbuchu kompletne neobývateľná a je extrémne nebezpečné, aby do interiéru tohto bytového domu vstupovali ľudia.

V tejto chvíli je veľmi predčasné hovoriť o výstavbe novej bytovky. V prípade bytového domu číslo 7, kde došlo k výbuchu, sa dôkladne zvažuje ďalší postup v úzkej spolupráci so statikmi a radnica požiadala aj o spracovanie ďalších súdnoznaleckých statických posudkov.

Zdroj: HaZZ Prešov

– Do úvahy prichádzajú viaceré alternatívy, mesto však bude preferovať také riešenie, ktoré v žiadnom prípade neohrozí zdravie ani životy ľudí. Pre mesto Prešov je a vždy bude najvyššou prioritou bezpečnosť ľudí v okolitých bytových domoch.

– Tomek ďalej uviedol, že okrem je mesto v kontakte aj so správcom bytového domu číslo 7, aby zohľadnili aj názor obyvateľov tohto bytového domu, ktorí prišli pri tejto tragédii o všetko, čo mali vo svojich bytoch.

V neposlednom rade však musia brať do úvahy aj časové hľadisko, vzhľadom k tomu, že obyvatelia vchodu číslo 9 sa zatiaľ nemôžu vrátiť do svojich bytov. O definitívnom postupe bude radnica verejnosť informovať v čo najkratšom čase.

– Z vyzbieraných peňazí bolo už počas uplynulého víkendu vyplatených 200 eur každej rodine z bytového domu číslo 7 na zabezpečenie najnevyhnutnejších potrieb, vrátane liekov. Pri ďalšom poskytovaní finančnej pomoci pre rodiny dotknuté piatkovou tragédiou sa budú v prvom rade riešiť potreby ľudí, v druhom rade sa budú riešiť ich nehnuteľnosti a ako posledné je v pláne riešiť škody na autách.

– Všetkým obyvateľom zasiahnutých piatkovým výbuchom, ktorí požiadali mesto Prešov o pomoc so zabezpečením bývania bolo poskytnuté núdzové bývanie. Všetkým rodinám z neobývateľnej bytovky číslo 7, ktoré požiadali mesto Prešov o pomoc v otázke dlhodobého bývania, sa hľadá náhradné bývanie a v krátkom čase im budú prideľované konkrétne byty.

Vo fotogalérii nájdete zábery zvnútra prešovského paneláku.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

V OBRAZOCH: Desivé zábery zvnútra zhorenej bytovky v Prešove
12
Galéria
Zdroj: HaZZ Prešov

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM