Ľubomír Hudačko Správy

Budova ostane otvorená: Vstupnú časť Divadla Jonáša Záborského obnovia po 30. rokoch, FOTO

Vnútorné priestory budú chránené prekrytím umeleckých reliéfov i diel, ako aj zamedzením prístupu do časti objektu, kde sa práce realizujú.

Ilustračný obrázok k článku Budova ostane otvorená: Vstupnú časť Divadla Jonáša Záborského obnovia po 30. rokoch, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Vstupná presklená časť novej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa rekonštruuje v hodnote približne 1,65 miliónov eur.

Súčasťou je výmena tridsaťročných sklenených tabúľ a rekonštrukcia rozvodov vvkurovania vo vstupe. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Práce na objekte by mali byť ukončené do konca septembra a kraj ich realizuje vďaka úveru z Európskej investičnej banky.

Je už zastaralý

Vidno už opotrebovanie obvodových konštrukcií a sklenenej fasádnej výplne budovy, ktorá je v prevádzke od roku 1990.

Rekonštrukčné práce na vstupnom objekte divadla konkrétne zahŕňajú výmenu zasklených stien. „Súčasťou je tiež komplexné riešenie regulácie tepelných pomerov v diváckych prestávkových priestoroch. Aktuálny systém vykurovania vo foyer je založený na báze registrov posadených v mriežkových kanáloch a je už zastaralý,“ vysvetlila ďalej Jeleňová.

Budova bude otvorená

Pre dosiahnutie úspory na energii vykurovania sa tu podľa jej slov počíta so zabudovaním súčasných technológií na báze telies, tzv. fancoilov. Tie sú schopné priestor vykurovať a zároveň v prípade potreby aj chladiť.

Stavebné práce na objekte si vynútia demontovanie celých častí fasádnych stien.

Budova ostane prakticky otvorená, chránená stavebným plotom a zabezpečená 24 hodinovým strážením. Vnútorné priestory budú chránené prekrytím umeleckých reliéfov i diel, ako aj zamedzením prístupu do časti objektu, kde sa práce realizujú.

Viac správ z Prešova:

Naplánované sú na obdobie jún až september 2022. Po ich ukončení dôjde ešte k výmene podlahovej krytiny na I. a II nadzemnom podlaží divadla.

Obmedzený pohyb chodcov

„Práce prinesú zlepšenie tepelných pomerov v interiéri divadla, čo nám prinesie šetrenie teplom a v horúcom lete zvýšenie odolnosti fasády voči prehrievaniu. Dobrou správou je, že počas rekonštrukcie bude prebiehať divadelná činnosť. A to v Historickej budove i na malej scéne, do priestorov ktorej sa však návštevníci dostanú len od podzemného parkoviska. Pohyb chodcov na chodníkoch pri divadle sa totiž obmedzí a k dispozícii im budú náhradné trasy. Obmedzenie sa ale nedotkne prechodu peších z Ulice Hurbanistov a na Kmeťovo stromoradie,“ priblížil riaditeľ DJZ Prešov Ján Hanzo.

Budova nového divadla prešla výrazným rekonštrukčným zásahom aj v rokoch 2016 a 2017.

Obnovili sa vtedy najmä spevnené plochy v okolí divadla, kde sa vytvorilo parkovanie pre autobusy a celkovo komfortnejší vstup pre návštevníkov divadla. „Na realizáciu prác pred piatimi rokmi vynaložil Prešovský samosprávny kraj z vlastných zdrojov 970-tisíc eur,“ dodala Jeleňová.

Objektívom: DJZ v Prešove prejde rekonštrukciou
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM