Kultúra

Budeme svedkami jeho ďalšieho ročníka: Onedlho začne známy festival Pocity film

Už o niekoľko dní v Prešove odštartuje festival Pocity Film 2018. Môžeme sa tešiť i na snímky ocenené na prestížnych festivaloch.

Ilustračný obrázok k článku Budeme svedkami jeho ďalšieho ročníka: Onedlho začne známy festival Pocity film
Zdroj: Dávid Doroš

Premietať sa bude v Cinemaxe a v Kine Scala, kde vybrané filmy uvedú atraktívni hostia. Filmový festival Pocity Film 2018 sa uskutoční v prešovských kinách a kluboch od 9. do 14. októbra. Tento rok je to už jeho 9. ročník.

Čo festival otvorí?

Prvé dva festivalové dni sa odohrajú v prešovskom multiplexe, kde sa premietne šesť filmov. Festival otvorí snímka Foxtrot izraelského režiséra Samouela Maoza. V Izraeli vyhrala osem domácich filmových cien Ophir, a stala sa tak národným kandidátom na Oscara, aj keď ministerka kultúry film označila za hanobenie najmorálnejšej armády na svete a príklad počinu, ktorý by nemal od štátu dostávať finančnú podporu.

Ani tento rok nebude na festivale chýbať slovenská kinematografia. Svoje zastúpenie tu bude mať nový hraný film Pivnica Igora Vološina, ktorý vznikol v česko-slovensko-ruskej produkcii a kde hlavnú úlohu stvárnil Jean-Marc Barr ako otec pátrajúci po svojej zmiznutej dcére.

Slovenský dokumentárny film má stále vysoké kvality, o čom svedčí aj najnovší film Mareka Kuboša, ktorý nakrútil svoj Posledný autoportrét po dlhých 14 rokoch pauzy. Marek Kuboš film uvedie osobne spolu so strihačom, Prešovčanom Radoslavom Dúbravským. Súčasťou projekcie je aj najnovší krátky film Martina Snopeka Monštrum. Dokumentárny film zastúpi aj vynikajúco spracovaný film Válek režiséra Patrika Lančariča. Základným východiskom filmu je Válkov vnútorný rozpor. Film uvedie filmový teoretik Martin Kaňuch.

Len pár dní po celoslovenskej premiére prinesie festival do kina Scala aj najnovší film Pavla Barabáša, ktorý tentokrát vymenil slovenské veľhory za amazonské pralesy. V dokumentárnom filme Tieň jaguára sa štyria priatelia vybrali proti prúdu amazonských riek na neistú cestu, aby navštívili kmeň jedných z posledných prírodných indiánov na tejto planéte.

Aj výstava

Festival Pocity každoročne dáva možnosť mladým tvorcom na prezentáciu svojej tvorby. Sobota popoludní bude preto patriť práve desiatim krátkometrážnym filmom mladých filmárov, ktorí prihlásili svoje diela na filmový festival. Okrem toho na festivale uvedú aj jeden stredometrážny film Zabudni, ktorý nakrútil Igor Kasala, herec z Divadla Jonáša Záborského.

Súčasťou festivalu Pocity film 2018 bude aj malá výstava filmových plagátov, ktorá bude nainštalovaná v kinosále Kina Scala a ktorú pripravili študenti Strednej umeleckej školy v Prešove pod vedením pedagóga Petra Varchoľa. Študenti svojimi plagátmi vzdali hold dvom významným režisérom, ktorí tento rok opustili filmársky svet – Milošovi Formanovi a Jurajovi Herzovi. Kompletný porgram festivalu nájdete na webstránke pocityfilm.sk

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM