Ľubomír Hudačko Kultúra

Koncert Elánu v Prešove bol silný zážitok: Hity od legendy spievali tisíce ľudí, FOTO

Parádnu spomienku na koncert legendy slovenskej hudobnej scény majú už aj Prešovčania. Na amfiteátri si vypočuli notoricky známe hity Elánu tisíce ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Koncert Elánu v Prešove bol silný zážitok: Hity od legendy spievali tisíce ľudí, FOTO
26
Galéria
Zdroj: Zuzana Balenčin

V roku 1968 sa narodili svetové spevácke mená ako Céline Dion, Kylie Minogue, Anastacia, DJ Bobo, ale i českí speváci Daniel Hůlka, Daniel Landa, či slovenský hokejista Peter Bondra. A v tom istom roku založili kapelu slovenskí mladíci pod značkou Elán.

Bláznivé hry to začali

Prvý album síce vydali až v roku 1981, no odvtedy ich cesta slovenskou hudobnou scénou pokračuje dodnes. Prišiel však čas na rozlúčku, ktorú avizuje spevák Jožo Ráž. S trojgeneračnou skupinou fanúšikov sa tak lúčia v rámci Elán 50 rokov Tour. Všetko to začalo už koncom augusta, v sobotu 22.9. bol amfiteáter v Prešove treťou zastávkou. Do metropoly Šariša sa kapela vrátila po dlhých štrnástich rokoch. Ešte pred Elánom zahrali aj tri predkapely a to Everlong, Iconito a Seventh Weapon.

Tie rozprúdili dav ľudí svojim repertoárom. No a potom už prišla na pódium legenda menom Elán, ktorá svoje vystúpenie začala trefnou skladbou na úvod s názvom Bláznivé hry. S ňou kapela získala prvé ocenenie a to cenu za aranžmán na Bratislavskej lýre 1979. Ďalších dvadsaťšesť skladieb, ktoré počas koncertu v Prešove odznelo, mapovalo celé jej úspešné obdobie, postupne prišli na rad veľké hity ako Kaskadér, Ôsmy svetadiel, Vymyslená, Zlodej slnečníc, Ulica, ale zazneli aj prekvapujúce výbery. Pesničky ako Podpísaný anonym, Hey, hey zlato či Superuvoľnený čakal zrejme málokto.

Zdroj: Dnes24.sk

Naopak, do playlistu sa nedostali iné zásadné skladby ako Neviem byť sám, Človečina, Čakám ťa láska, Sestrička z Kramárov, Láska moja, Amnestia na neveru, alebo Kamaráti. To je však dôkaz toho, že Elán disponuje neskutočným počtom hitov a na všetky sa jednoduche nedostane.

Projekcia za kapelou

„Veľmi ma prekvapil výber piesní, ktoré Elán hral. Malo to však asi svoj dôvod, keďže do polnoci tu asi hrať nemohli. Projekcia za kapelou však bola úžasná a mne sa aj vystúpenie veľmi páčilo,“ zhodnotila Lenka svoje dojmy z koncertu. V podobnom duchu sa vyjadril aj Peter, ktorý videl hrať kapelu naživo prvýkrát v živote. „Tešil som sa na to, škoda, že počasie sa pokazilo práve v tento deň. Poriadne sa ochladilo, ale táto pefektná hudba rozprúdila krv v žilách, takže to bolo nakoniec v poriadku,“ povedal nám.

Atmosféru si teda napriek chladnému večeru dokázali užiť obe strany, na pódiu aj pred ním. Elánsku šesticu, posilnenú dychovým triom, sláčikovým kvartetom a tromi vokalistkami, odmenili Prešovčania niekoľkonásobným aplauzom. Spomínané animácie a projekcia za členmi skupiny mapovala obdobie od roku 1968, spomenuté boli všetky významné míľniky v kapele. Elán mal prvé verejné vystúpenie 22. apríla 1970. A štyrikrát po sebe, za roky 1984 až 1987, získal československého Zlatého slávika v kategórii skupina.

Osemkrát po sebe, za roky 1998 až 2005, vyhral slovenského zlatého Slávika, k tomu má Jožo Ráž dvoch zlatých Slávikov ako spevák za roky 2000 a 2001. Na svojom konte má skupina 14 štúdiových, päť anglických a skoro dve desiatky live a kompilačných albumov. V novembri 2014 Elán vydal štrnásty štúdiový album s názvom Živých nás nedostanú. Skladba Ľúbim ťa, ktorá nechýba v playliste na tomto turné, avizuje prípravu pätnásteho štúdiového albumu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: Zuzana Balenčin

Legenda rozospievala Prešov: Koncert Elánu zachytený na FOTKÁCH
26
Galéria
Zdroj: Zuzana Balenčin
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM