Správy

Boli s ňou plány, je v zanedbanom stave: Bývalej Mestskej oáze chcú vrátiť tvár

Súčasťou piateho ročníka Festivalu architektúry a dizajnu (FEAD) Prešov 2020 je prvý raz návrhová súťaž kreativity. Ide o bývalú Mestskú oázu.

Ilustračný obrázok k článku Boli s ňou plány, je v zanedbanom stave: Bývalej Mestskej oáze chcú vrátiť tvár
Zdroj: Mesto Prešov

Študenti i široká verejnosť majú možnosť navrhnúť nový vzhľad bývalej Mestskej oázy. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Návrhová súťaž

Hoci pokusy o jej obnovu a návrat stratenej tváre už boli pred siedmimi rokmi, postupne jej vzhľad napokon aj tak upadol. Teraz došlo k ďalšiemu zaujímavému nápadu.

„Spolu s mestom Prešov sme dostali nápad, ako obohatiť tento festival a jeho ďalšie ročníky a zapojiť celú verejnosť viac do sveta architektúry, projektovania, plánovania, funkčnosti a realizácie toho všetkého. Preto vyhlasujeme návrhovú súťaž koncepčného využitia územia verejného parku na Okružnej ulici, bývalej Mestskej oázy v Prešove. Návrhy je možné podávať do 6. novembra 2020 do 12.00 hod.,“ uviedol Peter Marcinko, autor myšlienky FEAD-u.

Ako povedal, ak sa súťaž vydarí, na budúci rok ponúknu opäť nový priestor alebo priestranstvo, aby ktokoľvek mohol participovať na skrášľovaní mesta.

Piknik v oáze

„Je možné využiť spôsob či architektonický, stavebný, alebo len skrášliť priestor napríklad realizáciou malých komunitných aktivít. Preto sú všetci súťažechtiví pozvaní zapojiť sa,“ doplnil Marcinko.

Vyhlásenie súťaže, zadanie a všetky potrebné informácie sú prístupné na webstránke festivalu FEAD a webstránke mesta Prešov. Prvá prezentácia súťaže, piknik priamo v Mestskej oáze, sa uskutoční 30. septembra.

A v obrazoch si pozrite aj desiatku najzdevastova­nejších chodníkov pre peších v Prešove.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: archívne

Obrazom: Najzdevastovanejšie chodníky v Prešove
13
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM