Michala Halásová Správy

Mestská oáza s novým námestím a parkom: Na čo všetko sa môžeme tešiť?

V Prešove vznikne Mestská oáza s novým námestím a parkom. Už niekoľkokrát sa totiž ukázalo, že Prešovčania držia spolu. A posledné internetové hlasovanie o najlepší projekt v rámci grantu "Šanca pre váš región" je toho dôkazom.

Ilustračný obrázok k článku Mestská oáza s novým námestím a parkom: Na čo všetko sa môžeme tešiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Výsledky hlasovania, na ktorom sa zúčastnili stovky Prešovčanov potvrdili, že prešovský projekt z „dielne“ Urbaniky je ten najlepší. Nezisková organizácia Urbanika tak spúšťa od 1. augusta 2013 realizáciu prvej fázy projektu Urban Oasis/Mestská oáza, ktorý má chátrajúci mestský pozemok na Okružnej ulici v Prešove premeniť na kultivovaný verejný priestor plný umenia a kultúry.

Rekreačný park

Pozemok bude rozdelený na dva celky. Nižšie situovaná časť bude využívaná ako rekreačný park s funkciou definovanou v spolupráci s verejnosťou, trebárs s ihriskom alebo petangom. Vrchná časť, ktorá je spojená s prvou mestskou elektrárňou, bude slúžiť ako námestie. Funkciu parku ešte definujeme bližšie, a to v interakcii s ľuďmi v rámci projektu voľných prednášok Ignite a na iných verejných podujatiach,“ vysvetľuje riaditeľ organizácie Urbanika Rudolf Kozlai.

Veľká vďaka všetkým, ktorí hlasovali a ukázali svoje srdce pre Prešov a veľká vďaka Urbanike za skvelý projekt a ich nadšenie, “ neskrýval radosť primátor Pavel Hagyari. Podľa jeho slov sa mesto bude snažiť v rámci svojich možností poskytnúť pomoc pri realizácii, keďže ide o revitalizáciu frekventovanej časti nášho mesta a finálna podoba projektu by slúžila v prospech našich občanov. Konkrétne s projektmi neziskovej organizácie Urbanika má mesto veľmi pozitívne skúsenosti, a to na základe vzájomnej spolupráce z nedávnej minulosti.

Podľa slov Rudolfa Kozlaia by už v prvej etape projektu v priebehu troch mesiacov mali v tomto priestore pribudnúť stromy, lavičky či príprava na ihrisko. Neskôr plánujú v ďalších etapách pridávať väčšinou pohyblivé prvky a zapojiť do revitalizácie tejto časti aj ľudí, ktorí sa budú môcť vyjadriť, čo v priestore chcú.

Mestský festival

V dohľadnom čase plánujeme výstavu sôch či sériu kreatívne spracovaných voľných prednášok v rámci spomínaného projektu Ignite, ktorý sa doteraz realizoval v kluboch. V poradí štvrtý Ignite sa tu bude konať už 21. júla a piata séria je naplánovaná na 25. september. V budúcnosti by sa tu mohol v spolupráci s inými organizáciami konať aj mestský festival. Jednoducho nechceme, aby ľudia odchádzali z Prešova preč a aby si uvedomili, že za kultúrou netreba cestovať do Prahy či dokonca Paríža. Veríme, že všetko, čo potrebujeme, máme doma. Samozrejme, ekonomická situácia sa tým pravdepodobne okamžite nezlepší, ale to neznamená, že netreba nič robiť. Ako architekt navyše verím, že nás priestory ovplyvňujú a takýto distingvovaný areál, akým bude Mestská oáza, potrebujeme,“ hovorí o vlastnej motivácii R. Kozlai.

Vzhľadom na diverzifikovaný prísun finančných prostriedkov je predpokladaná doba realizácie celého projektu tri roky. Celkový rozpočet je odhadovaný na približne 60 000 eur, z grantov realizátori očakávajú 2000 eur. „Berieme to však ako dobrý začiatok, okrem toho s nami začalo komunikovať niekoľko firiem, ktoré by chceli na realizácii Mestskej oázy spolupracovať, “ vysvetľuje R. Kozlai.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM