Ľubomír Hudačko Správy

Bolestivé a smutné chvíle v Prešove: Na základni sa podpisujú do kondolenčnej knihy, nálada nie je dobrá

Smutné chvíle na základni Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove. Vojaci prišli o kolegu, ktorý zahynul počas pádu vrtuľníka v našom okrese. Vyšetrovanie nehody pokračuje, našla sa už aj čierna skrinka.

Ilustračný obrázok k článku Bolestivé a smutné chvíle v Prešove: Na základni sa podpisujú do kondolenčnej knihy, nálada nie je dobrá
Zdroj: TASR

Na základni je vystavená aj kondolenčná kniha, do ktorej sa môžu podpísať kolegovia zosnulého pilota Richarda Sépiho (†40).

Väčšina trosiek je ešte na mieste

Ďalší dvaja členovia posádky havarovaného stroja sú v nemocnici v Prešove a Košiciach. Podľa druhého zástupcu náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR Pavla Macka sú obaja v stabilizovanom stave. Zosnulý pilot Richard Sépi bol podľa neho skúsený a mal nalietaných takmer 1500 letových hodín. Ostala po ňom manželka a šesťročný syn. V súčasnosti stále prebieha vyšetrovanie leteckej tragédie.

„Vykonávame všetky vyšetrovacie úkony. Účel takého vyšetrenia je zabezpečiť všetky materiálne dôkazy, všetku dokumentáciu, vykonať prvotné vypočutia všetkých svedkov, ktorí boli na mieste nehody, takisto aj personálu, ktorý zabezpečoval koordináciu tohto letu. Zbierajú sa materiálne dôkazy, posielajú sa vzorky. Väčšina trosiek lietadla je ešte na mieste, pretože sa musí zakresliť pozícia jednotlivých úlomkov zostatkov lietadla, aby sa dalo aj z mechanického hľadiska posúdiť, čo sa stalo,“ uviedol Macko.

Našla sa už čierna skrinka

Veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba povedal, že sa už našla čierna skrinka, no v akej miere je zariadenie zachované, je zatiaľ nejasné. Detaily vyšetrovania mu nie sú známe a nechcel ani špekulovať o možnej príčine nehody. Verí, že do toho vnesú značné svetlo aj dvaja vojaci, ktorí pád vrtuľníka prežili.

„Dúfam, že obaja členovia posádky, ktorí sú ťažko zranení, dopadnú dobre a vrátia sa naspäť k lietaniu. Zatiaľ je ale dôležité, aby to prežili a vrátili sa do plnohodnotného života. Takmer 20 rokov som slúžil u Vrtuľníkového krídla, sedem rokov som mu velil a keďže som sám pilot, dobre tu poznám obzvlášť pilotov. Riša som tiež poznal veľmi dobre, sám som s ním aj lietal. Bol to spoľahlivý a skúsený pilot prvej triedy,“ vyjadril sa na adresu nebohého Korba.

Atmosféra na základní nie je veľmi dobrá

Uviedol tiež, že cieľom vyšetrovania je, aby bolo čo najkratšie, no najobjektívnejšie, preto môže trvať niekoľko týždňov i mesiacov. Vzhľadom na to, že je až do odvolania zakázané lietanie na vrtuľníkoch Mi-17, vyšetrovatelia sa musia zamerať na vylúčenie okolností, ktoré by ohrozovali bezpečnosť ďalších letov týchto typov strojov. Aj napriek tomu, že sú tieto lety pozastavené, netýka sa to leteckej pátracej záchrannej služby, ktorá je podľa Korbu v prípade potreby pripravená pomôcť občanom.

Podľa veliteľa Vrtuľníkového krídla v Prešove Róberta Tótha nie je atmosféra na leteckej základni veľmi dobrá, pretože prišli o kolegu a obetavého profesionála. Samozrejme, všetci musia počítať s tým, že pri tomto riskantnom povolaní sa to môže stať každý deň. Všetci si však kladú otázku, čo sa stalo, že cvičenie trojčlennej posádky vrtuľníka Mi-17 sa skončilo v utorok tragédiou.

Životnosť stroja bola do roku 2020

Vojaci nacvičovali záchranu osôb, no mohli pri tom aj pristáť. Podľa Korbu sa za normálnych okolností spúšťa za zachraňovanou osobou dole lano z výšky asi 20 až 30 metrov. Aj toto mali počas letu nacvičovať. Štandardom však je, že vrtuľník sa musí každých desať minút hlásiť. Keď sa neohlásili, na základni bola vyhlásená pohotovosť a do lokality, kde sa mal nachádzať, bol vyslaný pátrací vrtuľník i pozemná záchranná služba. Našli však už len trosky lietadla.

Havarovaný stroj mal za sebou tri generálne opravy, posledná bola v roku 2011, no jeho životnosť bola do roku 2020. Podľa Korbu by mali OS začať s výmenou vrtuľníkov na začiatku roku 2017, no môže to byť aj skôr. Pôjde však o postupný proces, kedy bude preškolený aj letecký personál. Miesto tragédie i košickú nemocnicu, kde je hospitalizovaný jeden z členov posádky navštívil v noci na dnes aj minister obrany SR Martin Glváč. Pri návšteve zraneného vojaka, s ktorým krátko aj hovoril, vyjadril pripravenosť rezortu obrany a ozbrojených síl v prípade potreby darovať krv.

Vrtuľník Mi-17 vzlietol z prešovskej základne v utorok o 13.30. Posádka si precvičovala pristátie v teréne, keď s ňou tesne po 14.00 stratila spojenie riadiaca veža.

Čítajte tiež:

Pád stroja Mi-17: Jedného zo zranených vojakov čaká náročná operácia!

Nehoda pádu vrtuľníka pri Prešove: FOTO z miesta nešťastia!

Letecká základňa v Prešove: Panujú tu smutné chvíle, vojaci prišli o kolegu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM