Správy

Báli sa, že to ohrozí búrka: Leto s Rákocim v Prešove si pozrelo množstvo záujemcov, FOTO

Návštevníci múzea si mohli ľudia vyskúšať lukostreľbu a vidieť, ako sa vyrábala múka. V programe bola tiež divadelná prehliadka.

Ilustračný obrázok k článku Báli sa, že to ohrozí búrka: Leto s Rákocim v Prešove si pozrelo množstvo záujemcov, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková

Historickým koncertom, na ktorom hudobníci hrali na dobových nástrojoch, vyvrcholil v sobotu v Rákociho paláci, sídle Krajského múzea v Prešove, podujatie Leto s Rákocim. Ako uviedla PR manažérka múzea Barbora Petrášová, išlo o šiesty ročník podujatia.

„Tesne pred otvorením sa začala búrka. Báli sme sa, ako to bude s návštevnosťou, ale nakoniec je nás tu naozaj veľmi veľa. Naši remeselníci, hlavne z prešovského Spolku šarišských šermiarov Sarus, ponúkli nahliadnutie do histórie aj cez dobovú kuchyňu. Napríklad piekli placky a mäso,“ uviedla Petrášová.

Lukostreľba a fotokútik

Návštevníci múzea mohli navštíviť i tvorivé dielne, pri studni bol nainštalovaný fotokútik s podobizňou Františka II. Rákociho. Rovnako si mohli ľudia vyskúšať lukostreľbu a vidieť, ako sa vyrábala múka. V programe bola tiež divadelná prehliadka.

„Rozprávala v scénkach o živote Františka II. Rákociho a meštianskeho paláca, v ktorom bolo mnoho sluhov. Snažili sa akoby navnadiť návštevníkov na to, že sa pripravujú na príchod samotného kniežaťa. Príchod samotného kniežaťa Rákociho, bohužiaľ, už neprišiel len tak s veľkou slávou, keďže podľa historicky doložených faktov prišiel v putách, keďže bol povstalcom proti vtedajšej monarchii,“ priblížila Petrášová.

Viac záberov z podujatia nájdete vo fotogalérii.

Objektívom: Leto s Rákocim v Krajskom múzeu v Prešove
10
Galéria
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM