Správy

Aký bol tentokrát? V meste sme zažili ďalší ročník Akademického Prešova

Počas šiestich dní sa na pódiách vystriedali študentské divadlá, mladí autori predstavili svoju tvorbu. Zažili sme ďalší ročník Akademického Prešova.

Ilustračný obrázok k článku Aký bol tentokrát? V meste sme zažili ďalší ročník Akademického Prešova
Zdroj: TASR

Vyhlásením výsledkov súťažných kategórií a slávnostným galaprogramom vyvrcholil 51. ročník Akademického Prešova 2017, čoby súťaže amatérskej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska. Mladí svoju tvorbu predstavili v kategóriách próza a poézia, súťažná porota hodnotila umelecký preklad a prvýkrát v histórii tejto súťaže si študenti zmerali sily v kategórii krátkometrážny fil­m.

Čo tešilo riaditeľa

„Teší nás, že 51. ročník je súčasťou veľkého podujatia, ktoré Prešovská univerzita tohto roku oslavuje a to je 20 rokov. AP je významným podujatím nielen na Slovensku, ale aj v európskom priestore. Tešíme sa na nasledujúci,“ uviedol prorektor pre vedu, umenie, šport a akreditáciu Milan Portik, ktorý galavečer otvoril a odovzdal ceny víťazom. Riaditeľ AP 2017 Karol Horák zhodnotil 51. ročník súťaže vysokoškolákov ako vydarený.

„Čo ma najviac potešilo, bol divácky záujem v kategórii študentských divadiel. V tých ostatných bol solídny priemer účasti, ale boli aj špičky a vrcholy, to je dôležité. Nová súťažná kategória krátkometrážny film, myslím si, že sa rozbehla veľmi zaujímavo. Vlani bol nultý ročník a mám taký pocit, že oslovila prostredia slovenských vysokých škôl, ktoré sa orientujú na médiá a sa to odrazilo aj na výsledkoch v pozitívnom slova zmysle,“ uviedol Horák.

Porota vyhlásila troch laureátov v kategórii študentské divadlá bez udelenia poradia. Bratislavský divadelný súbor Uložiť ako zaujal inscenáciou Pojednávanie vo veci Genesis, v ktorom hrajú študenti z viacerých bratislavských vysokých škôl.

Ocenenie pre divadlo

Vo svojej inscenácii sa rozhodli pertraktovať tému dedičnej viny, a to z aspektu súčasného človeka. Rovnaké ocenenie získalo Študentské divadlo PU v Prešove, ktoré oslovilo porotu monodrámou Storočie podľa Márie v podaní Jána Jendrichovského. „Monodráma bola postavená na príbehu mojej babičky, ktorý môžeme vnímať aj ako príbeh neobyčajne obyčajnej ženy – Goralky. Podľa mňa sa môže s ním stotožniť hocikto iný,“ povedal laureát súťaže. Inscenáciu s ním pripravil režisér Peter Palik.

Študenti PU uspeli aj s workshopovou prezentáciou Labyrint romantizmus alebo Spoveď dieťaťa svojho veku. Súťažná porota udelila v kategórii divadlá aj dve čestné uznania. Jedno z nich si do Veľkej Británie odnieslo Slovenské komunitné divadlo v Londýne, v ktorom účinkujú Slováci žijúci v Británii.

Zaujali hrou Akadémia pre ženy, z pera zakladateľky divadla Juliany Sersenovej. Miron Pukan z organizačného štábu uviedol, že už teraz komunikujú so zahraničnými súbormi, predovšetkým alternatívneho typu, ktoré by radi pozvali na nasledujúci ročník. Hovorili aj so zaujímavými tvorcami a divadelníkmi, ktorí vedú ako lektori divadelné workshopy a mohli by prísť do Prešova.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM