Ľubomír Hudačko Rôzne

Zatmenie v našom meste: Koľko Slnka sa stratí nad Prešovom a kedy presne?!

Nevšedný jav, ktorý už vopred púta veľkú pozornosť. Už onedlho nás aj v Prešove čaká čiastočné zatmenie Slnka. Ako bude toto vesmírne divadlo vyzerať a kedy presne k nemu príde v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Zatmenie v našom meste: Koľko Slnka sa stratí nad Prešovom a kedy presne?!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Prírodný úkaz známy už medzi našimi predkami, pri ktorom prekryje Mesiac Slnko, nastane už o pár dní. Nie z každej časti našej planéty si ho ale ľudia môžu vychutnať rovnako. Ako to bude u nás, pre portál Prešov 24 vysvetlil vedúci odborno – pozorovateľského a technického oddelenia z prešovského planetária Roman Tomčík.

Presné časy zatmenia

„Začiatok čiastočného zatmenia v Prešove nastane o 9:44:19 SEČ vo výške 35° nad obzorom. Maximálna fáza zatmenia nastáva o 10:53:28 SEČ vo výške 40° nad obzorom, pričom Mesiac nám prekryje 59,1% slnečného disku,“ priblížil informácie vedúci odborno – pozorovateľského a technického oddelenia z prešovského planetária Roman Tomčík.

Z nášho územia bude pozorovateľný celý priebeh tohto úkazu ako čiastočné zatmenie Slnka. Prešovské planetárium na tento moment pozýva na 20.3. od 9.00 do 12.30. Práve vtedy obloha ponúkne svoje málo vídaný úkaz. Mesiac bude podľa neho zdanlivo opúšťať slnečný kotúč až do 12:04:17 SEČ, kedy nastane koniec zatmenia vo výške 41° nad obzorom.

Pozor na zrak

V piatok 20.3. sa tak v prešovskom planetáriu chystá pozorovanie, ktoré má svoju atraktivitu danú v jeho jedinečnosti. Ako Tomčík dodal, najbližšie si niečo podobné vychutnáme až o poriadne dlhý čas. „Pohľad na najbližšie čiastočné zatmenie Slnka z nášho územia sa nám naskytne 10.6.2021, na prstencové 13.7.2075 a na úplné zatmenie až v roku 2135,“ pridal zaujímavosť Roman Tomčík.

Hoci zatmenie, ktoré nastane tento týždeň, bude od nás pozorovateľné len ako čiastočné, pred pozorovaním bez špeciálnych okuliarov to neskúšajte. Ochrana zraku je totiž nutná či už špeciálnou fóliou alebo okuliarmi.

Máte v pláne zvečniť si toto unikátne divadlo na oblohe? Čítajte, ako fotiť zatmenie Slnka.

Chystáte sa zaznamenať zatmenie Slnka aj vy? Pošlite nám po piatkovom úkaze fotografie na hudacko@global24.sk, radi zverejníme!

Čítajte tiež:

V Prešove sa chystá veľtrh stavebníctva a záhrady: Na pľaci bude rekordný počet vystavovateľov!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM