Rôzne

V Stropkove si rómovia svojpomocne vypratávajú zhorené obydlia: Kde teraz bývajú? FOTO

V Stropkove bola v stredu vyhlásená mimoriadna situácia, ktorá stále trvá.

Ilustračný obrázok k článku V Stropkove si rómovia svojpomocne vypratávajú zhorené obydlia: Kde teraz bývajú? FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Obyvatelia, ktorým stredajší (17. 4.) požiar v Stropkove v lokalite Za jarkom zničil deväť obydlí, ju svojpomocne vypratávajú.

Radnica chce z krátkodobého hľadiska zabrániť pokračovaniu nekontrolovanej výstavby a postihnutým rodinám zabezpečiť kontajnerové bývanie, na ktoré bude hľadať externé zdroje.

Primátor Stropkova Ondrej Brendza zároveň obyvateľov požiadal o solidaritu s ľuďmi v núdzi.

Po požiari ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí. Mesto do pomoci zapojilo všetky svoje dostupné personálne i materiálne kapacity.

V areáli školy

V stredu večer sa priamo na mieste oboznámil so situáciou aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško.

„Prisľúbil aktívnu pomoc a v týchto chvíľach už pracujeme na žiadostiach o financie, ktoré nevyhnutne potrebujeme na zabezpečenie dočasného bývania pre takmer 50 obyvateľov zo zhorených obydlí,“ povedal Brendza.

Pre 42 ľudí mesto zabezpečilo ubytovanie vo vykurovaných stanoch v areáli Základnej školy na Hrnčiarskej ulici. Zvyšných siedmich prichýlili príbuzní. V školskej jedálni majú zabezpečenú stravu a k dispozícii sociálne zariadenia.

Finančná výpomoc

Slovenský červený kríž im zabezpečil hygienické potreby.

„Postihnutí požiarom majú nárok aj na kompenzácie. Tí, ktorí spĺňajú zákonné podmienky, dostanú pri takýchto životných situáciách jednorazovú dávku z úradu práce. Z rozpočtu mesta Stropkov dostane každý zo 49 obyvateľov jednorazovú finančnú výpomoc vo výške 50 eur,“ vysvetlil primátor.

Brendza zároveň pripomenul dlhodobý projekt mesta, ktorý začali pripravovať v roku 2022, a to takzvané jednoduché pozemkové úpravy.

Nie je priestor na osočovanie

„Celá lokalita by mala byť po jeho ukončení majetkovo-právne vysporiadaná vo vlastníctve mesta a následne je tam plánovaná výstavba bytov nižšieho štandardu. Pomôže to Rómom, mestu i majorite a postupnosťou krokov sa podarí odstrániť desaťročia budovanú osadu na periférii,“ vysvetlil.

Stropkovčanov požiadal o empatiu, toleranciu a solidaritu s ľuďmi v núdzi.

„V tejto situácii nie je priestor na vzájomné výčitky, osočovanie, rozdeľovanie spoločnosti, názorové konfrontácie. Aktuálne máme pred sebou jediný cieľ, a to zabezpečiť dočasné bývanie rodinám, ktoré pre požiar prišli takmer o všetko, a vytvoriť im dôstojné podmienky pre život,“ dodal Brendza.

Mimoriadna situácia trvá

V Stropkove bola v stredu vyhlásená mimoriadna situácia, ktorá stále trvá.

Na mieste zasahovalo 14 profesionálnych hasičov z viacerých miest so šiestimi kusmi hasičskej techniky.

Počas zásahu im asistovali aj členovia dobrovoľných hasičských zborov z okolitých obcí. Príčina vzniku požiaru je podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Miroslavy Knišovej v štádiu zisťovania.

Po požiari si rómovia vypratávajú obydlia
11
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM