Ľubomír Hudačko Rôzne

V Prešove nastane väčšia tma ako obvykle: V meste vypnú 8 728 svietidiel verejného osvetlenia

V Prešove vypnú tisícky svietidiel verejného osvetlenia. V meste tak nastane väčšia tma ako obvykle. Čo sa ide vlastne diať?

Ilustračný obrázok k článku V Prešove nastane väčšia tma ako obvykle: V meste vypnú 8 728 svietidiel verejného osvetlenia
Zdroj: TASR

Prešov sa opäť zapojí do projektu Hodina Zeme. Primátorka Andrea Turčanová vyzýva Prešovčanov, aby vypnutím verejného osvetlenia upozornili na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelné znečistenie. Každý sa môže zapojiť a prispieť k zníženiu negatívnych vplyvov na životné prostredie.

Mesto bude súčasťou Hodiny Zeme, a v Prešove tak dôjde k vypnutiu vyše 8 728 svietidiel verejného osvetlenia a to v spolupráci so spoločnosťou OSVO comp. Stane sa tak už v sobotu od 20:30 do 21:30.

Dôležité je začať od seba

„Je potrebné upozorniť na tieto problémy, ale aj reálne pomôcť. Dôležité je začať od seba a motivovať svoje okolie robiť aj malé ekologické zmeny vo svojom každodennom živote,“ povedala primátorka Andrea Turčanová, ktorá zároveň vyzýva Prešovčanov k zapojeniu sa do tohto projektu.

Ušetrená energia počas tejto hodiny sa vypočítala na 972,4 kWh a 370 kg CO2. V sobotu, 28.3.2015 v čase od 20:30 h do 21:30 h na hodinu – Hodinu Zeme, zhasnite a stlmite svetlá v domácnostiach, firmách a pridajte sa tak k miliarde ľudí po celom svete.

Vlani sa zapojilo 162 štátov

Hodina Zeme je globálnym projektom, ktorého hlavnou myšlienkou je nielen upozorniť na existenciu problémov ako je globálne otepľovanie, klimatické zmeny či znečisťovanie našej planéty, ale zároveň malými skutkami prispievať k riešeniu takýchto problémov s cieľom zvrátiť klimatické zmeny. Pomôcť ekosystému, planéte a v konečnom dôsledku i sebe.

Len vlani sa do neho zapojilo 162 štátov sveta, medzi nimi aj Slovensko. Súčasťou bolo aj mesto Prešov. Medzi podporovateľov tohto projektu na Slovensku patria aj významné osobnosti, napríklad prvý a jediný slovenský kozmonaut Ivan Bella, významný popularizátor vedy Jiří Grygar a mnohí ďalší.

Informácie redakcii poskytla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová

Čítajte tiež:

Obloha nad Prešovom pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka na pôde planetária

Rokovanie Turčanovej s Rašim: Načrtli plán, takto chcú spolu znížiť nezamestnanosť!

Primátorka Turčanová na facebooku rozprúdila diskusiu: Tento status to všetko odštartoval

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM