Ľubomír Hudačko Rôzne

Obloha nad Prešovom pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka na pôde planetária

V piatok predpoludním sa hlavy ľudí otáčali smerom k oblohe viac ako inokedy. Aj Prešovčanom sa naskytol nevšedný pohľad na vesmírne divadlo, v ktorom hlavné úlohy zohrali Slnko a Mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Obloha nad Prešovom pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka na pôde planetária
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes ráno o 9:44 sa nad Prešovom začalo pomaly stmievať, hoci bol jasný slnečný deň. Ľudí von vylákal nevšedný úkaz, na ktorý je nutné čakať roky. Zatmenie Slnka vyvrcholilo o 10.53, keď Mesiac zakryl až 59,1 % jeho slnečného disku.

Prešovčania boli uchvátení

Príležitosť vidieť toto krásne vesmírne divadlo si nenechali ujsť ani desiatky Prešovčanov všetkých vekových kategórií, ktorí ho sledovali v Planetáriu na Dilongovej ulici cez špeciálne solárne okuliare aj diskety. Práve tam im boli k dispozícií aj pracovníci hvezdárne s astronomickými ďalekohľadmi.

Zatmenie tu tiež mohli sledovať formou projekcie, premietania prevráteného obrazu Slnka na kartón či cez strúhadlo. Po priložení na biely kartón sme mohli vidieť namiesto oblého odrazu svetla desiatky mesiačikov.

Na ďalšie zatmenie si počkáme

Najbližšie sa od nás budeme môcť pozrieť na čiastočné zatmenie Slnka až v júni 2021, ale také poriadne, keď bude veľká časť slnečného kotúča zakrytá, nás čaká 12. augusta v roku 2026. Úplne zatmenie Slnka nad Slovenskom nastane až v roku 2135. V čase zatmenia v Prešove pobudol aj prezident Andrej Kiska.

To, ako zatmenie Slnka nad naším mestom sledovali Prešovčania, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii. Fotili ste zatmenie Slnka aj vy? Pošlite nám fotografie na hudacko@global24.sk, radi zverejníme!

Podarila sa vám pekná fotka zo zatmenia? Súťaž!

Čítajte tiež:

Zatmenie v našom meste: Koľko Slnka sa stratí nad Prešovom a kedy presne?!

  • Titulná snímka: Karol Srnec, Bratislava – Most Apollo, 9:37 –11:58, www.ephoto.sk
  • foto: Ľubomír Hudačko/Dušan Guman
Zachytené zatmenie Slnka: V Prešove sa dalo pozorovať v rôznych podobách!
4
Galéria
Zatmenie Slnka v Prešove: Ľudia boli svedkami jedinečného úkazu!
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM