Ľubomír Hudačko Správy

Údržba v známej prešovskej budove: V PKO čistia aj lustre so 120 žiarovkami

Prešovské PKO má v lete pauzu a tak jeho sála podlieha dôkladnej údržbe. Čistia sa nielen parkety, ale aj 120 žiaroviek na nádherných lustroch.

Ilustračný obrázok k článku Údržba v známej prešovskej budove: V PKO čistia aj lustre so 120 žiarovkami
Zdroj: Mesto Prešov

Po prevádzkovej sezóne, ktorá trvá od septembra do júna sa pravidelne v lete realizuje údržba historickej sály Čierneho orla. Čistiace práce pozostávajú aj z umývania a výmeny žiaroviek dvoch veľkých lustrov, v ktorých sa nachádza spolu vyše 120 žiaroviek.

Prečítajte si tiež: Ďalšia zmena v Prešove: Na Levočskej už nenájdeme srdce z kvetov, ani smajlíka

Vo foyeri a priľahlých miestnostiach sa nachádza ďalších 16 menších lustrov, ktoré sa rovnako umývajú, vyleštia a vymenia sa v nich žiarovky. Zároveň, na cca 611 m2 parketovej plochy sa vyčistia parkety, aby návštevníci a hostia prežili príjemné chvíle, ktoré tento reprezentatívny priestor ponúka. Podlaha sa obrúsi a naleští špeciálnym leštidlom. Na údržbe sa počas nasledujúcich 3 až 4 týždňov bude podieľať 5 zamestnancov. Historická budova Čierneho orla sa nachádza v južnej časti námestia, na východnej strane Hlavnej ako blok mestských reprezentačných bu­dov.

Prečítajte si tiež: Vodičom tiekli nervy: V Prešove vznikli obrovské kolóny, zábery z miesta!

V súčasnosti slúži sála ako kultúrno-spoločenský a reprezentatívny priestor, v ktorom sa usporadúvajú svadby, stužkové slávnosti, plesy, promócie a ďalšie významné spoločenské udalosti. Priestor slúži aj ako koncertná sála pri rôznych kultúrnych podujatiach, napr. počas tradičných akcií Prešovskej hudobnej jari a Prešovskej hudobnej jesene, usporiadavajú sa tu vystúpenia profesionálnych a amatérskych umelcov, programy pre deti a mládež, výchovné koncerty či kurzová činnosť. Okrem historickej budovy Čierneho orla patrí ku Parku kultúry a oddychu v Prešove aj 5 kultúrnych stredísk, ktoré poskytujú priestor pre prešovské tanečné a hudobné súbory či na kultúrne, športové a spoločenské lokálne podujatia jednotlivých častí Prešova.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM