Ľubomír Hudačko Správy

Tristo metrov dlhý úsek, na ktorý sme netrpezlivo čakali: Kuzmányho v Prešove je už oficiálne sprejazdnená

Vodiči sa konečne dočkali. Úsek dlhý 300 metrov, na ktorého rekonštrukciu sme netrpezlivo čakali, je na Kuzmányho ulici v Prešove už oficiálne sprejazdnený. Na mieste slávnostným uvedením to potvrdili aj primátorka Turčanová či predseda PSK Peter Chudík.

Ilustračný obrázok k článku Tristo metrov dlhý úsek, na ktorý sme netrpezlivo čakali: Kuzmányho v Prešove je už oficiálne sprejazdnená
Zdroj: Dnes24.sk

Kuzmányho ulica v Prešove je od štvrtkového popoludnia oficiálne sprejazdnená. Bývalú slepú ulicu po rozsiahlej rekonštrukcii s investičnými nákladmi 1,3 milióna eur odovzdali do užívania.

Spája najväčšie sídlisko s centrom

Komunikácia III/06815, ktorú spravuje Prešovský samosprávny kraj a ten ju aj z vlastných zdrojov upravil, prepája križovatku pri Čiernom moste s Rusínskou ulicou. Úsek cesty dlhý takmer 300 metrov spojil najväčšie prešovské sídlisko Sekčov s centrom mesta. Investičný zámer na realizáciu stavby vrátane územného rozhodnutia pripravovala ešte Slovenská správa ciest. Po prevzatí kompetencií k regionálnym cestám v roku 2004 krajská samospráva zabezpečovala aktualizáciu projektovej dokumentácie. Majetkovo-právne vysporiadanie s vlastníkmi nehnuteľností začal kraj riešiť spolu s prešovskou radnicou.

Práce trvali 15 mesiacov

Mesto malo vysporiadať pozemky štátu, jedného súkromného vlastníka a mestské parcely. Samosprávny kraj mal vysporiadať pozemky šiestich súkromných vlastníkov, ktorým vyplatil kompenzáciu v celkovej výške 700 000 eur. Tento proces trval sedem rokov. Zmluvu na modernizáciu vozovky podpísali vlani v júli s akciovou spoločnosťou Doprastav. Celá stavba bola rozčlenená do 38 stavebných objektov a práce boli urobené za 15 mesiacov.

Výstavba úseku zahŕňala okrem úpravy cesty aj rozšírenie mosta nad železničnou traťou, chodníky a cyklistické pruhy, výstavbu protihlukovej steny a rekonštrukciu verejného osvetlenia. Predsedu PSK Petra Chudíka teší, že zhotoviteľ dodržal cenu aj termín odovzdania stavby. “Je to úsek cesty dlhý 300 metrov, ktorý nevyrieši problém premávky v meste Prešov, ale v každom prípade veľmi pomôže. Je to najväčšia investícia PSK na výstavbu novej cesty v rámci všetkých úsekov ciest, ktorých máme vo svojej správe v celkovej dĺžke takmer 2500 kilometrov. Má to svoj veľký význam,” povedal Chudík.

Realizujú súťaž na južný obchvat mesta

Predseda kraja vyslovil presvedčenie, že spolu s ministerstvom dopravy budú plniť obsah deklarácie o riešení dopravných problémov v meste Prešov, s čím súvisí dostavba obchvatu diaľnice D1 a začatie výstavby rýchlostnej komunikácie R4. Na odovzdaní cesty do užívania sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček, ktorý uviedol, že situácii v meste táto cesta pomôže, ale nie je to celkové riešenie.

Preto ministerstvo v týchto dňoch realizuje súťaž na južný obchvat mesta – diaľničný úsek D1 a verí, že do konca roka bude podaná aj žiadosť o stavebné povolenie na začatie budovania rýchlostnej cesty R4 – severný obchvat mesta. Stromček ďalej vyhlásil, že do konca tohto roka bude možné jazdiť od Ružomberka až do Prešova po diaľnici.

Potrebné zrealizovať aj druhý krok

Chudík ďalej informoval, že v posledných týždňoch došlo na odovzdávanej stavbe k súbehu dvoch investičných akcií – s dostavbou Kuzmányho ulice sa realizovala aj úprava jazdných pruhov na križovatke Rusínska – Východná, kde bola investorom Slovenská správa ciest. Otvorenie kritického úseku prinieslo mestu nové možnosti prepojenia jednotlivých dopravných uzlov, ktoré je nutné zladiť v rámci generelu dopravy PSK, mesta Prešov a zámerov Slovenskej správy ciest.

Na území mesta došlo k prekategori­zovaniu ciest a od 1. septembra je Rusínska ulica na základe rozhodnutia ministerstva dopravy zaradená do kategórie ciest I. triedy pod číslom I/20. Prečíslovanie cestnej siete prinieslo nové zvislé a vodorovné dopravné značenie. V blízkej budúcnosti bude potrebné zrealizovať aj druhý krok – prestavbu križovatky Rusínska – Ul. arm. gen. Svobodu, čo by malo zvýšiť plynulosť premávky na ceste I/20.

Môže vás zaujímať:

Na Sekčove zmodernizovali kotolňu a skrášlili tak aj sídlisko: Štyri veľké nepekné komíny už neuvidíme!

Dlhoočakávané dobudovanie chodníka na Sídlisku III sa už blíži: Jeho súčasťou bude aj varovný pás, tu sú ďalšie detaily

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM