Správy

Na Sekčove zmodernizovali kotolňu a skrášlili tak aj sídlisko: Štyri veľké nepekné komíny už neuvidíme!

V Prešove je najväčším dodávateľom tepla a teplej vody spoločnosť Spravbytkomfort. Tá teraz potešila obyvateľov sídliska Sekčov, keďže tam zmodernizovala ďalšiu zo svojich kotolní. Znamená to, že do ovzdušia pôjde menej emisií a dokonca sa odtiaľ odstránili aj ďalšie štyri komíny.

Ilustračný obrázok k článku Na Sekčove zmodernizovali kotolňu a skrášlili tak aj sídlisko: Štyri veľké nepekné komíny už neuvidíme!
Zdroj: TASR

S cieľom znížiť celkovú spotrebu plynu na Bratislavskej ulici v Prešove došlo k zmodernizovaniu kotolne spoločnosti Spravbytkomfrot.

Do ovzdušia pôjde menej emisií

Dosiahlo sa to prepojením centrálnej kotolne na Sekčove, ktorá spaľuje plyn aj biomasu s kotolňou K4, ktorá spaľovala iba plyn. Do ovzdušia tak pôjde menej emisií. Celá príprava a prestavba kotolne K4 na výmenníkovú stanicu s prepojením na centrálny okruh stála 385 000 eur. Uviedol tak člen predstavenstva Spravbytkomfort a zástupca Energiecomfort Viedeň Paul Minarik.

S prácami začali v apríli. Nový vykurovací rozvod má dĺžku 275 metrov. Technicky najnáročnejšou časťou bolo podpichnutie štvorprúdovej cesty v dĺžke 43 metrov, kadiaľ išli siete. Zmena technológie v kotolni K4 umožnila odstrániť ďalšie štyri komíny a rovnaký počet plynových kotlov, čo oceňujú hlavne obyvatelia žijúci v jej tesnom susedstve. V súčasnosti vykurovacia voda na Sídlisku Sekčov prúdi už len z centrálnej kotolne do okruhu bytových domov na uliciach arm. gen. Svobodu, Bratislavská, Laca Novomeského, Martina Benku a Zemplínska.

Veľké nepekné komíny mohli zrušiť

„Už v roku 2010 sme mali plán túto kotolňu pripojiť na centrálnu kotolňu na Sekčove. Takže sme ďalšiu kotolňu v Prešove zrušili. Ušetríme tým 600 000 kubických metrov plynu ročne a 1200 ton emisií. Ďalšia časť Sekčova bude vykurovaná drevnou štiepkou na biomasu. Takže to nás teší, je tu výmenníková stanica. A čo sa týka životného prostredia, mňa osobne teší aj to, že sme mohli ďalšie štyri veľké nepekné komíny zrušiť, a tým prispieť ku krajšiemu vzhľadu sídliska na Sekčove,“ uviedol Minarik.

Za desať rokov existencie spoločnosti v Prešove Spravbytkomfort investoval do modernizácie tepelného hospodárstva okolo 20 miliónov eur, prebudoval kotolne na biomasu, postavil kogeneračnú kotolňu a vymenil množstvo sietí. Spravbytkomfort sa v Prešove sa etabloval v januári 2005. Je najväčším výrobcom a distribútorom tepla v meste a správcom budov. V meste dodáva teplo vyrobené z biomasy do 16 500 bytov z celkového počtu 23 000 bytov.

Môže vás zaujímať:

Dobrá správa pre študentov, výška v Prešove obhájila status univerzity. Rektor: Znamená to pre nás veľmi veľa!

Čelili mimoriadnej udalosti, vláda im pošle peniaze: Do týchto obcí nášho okresu smeruje balík eur!

Všetci by si mali od nich brať príklad: Na svojej ulici v Prešove organizujú brigády už 30 rokov!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM