Iné športy

Trénerka z prešovského karate klubu Erika: Deti majú viac odvahy ako mohí dospelí

Do prešovského Karate klubu Junior je zapojená celá jej rodina. Trénerka Erika Jendrušová uviedla aj to, že deti majú viac odvahy než mnohí dospelí.

Ilustračný obrázok k článku Trénerka z prešovského karate klubu Erika: Deti majú viac odvahy ako mohí dospelí
3
Galéria
Zdroj: Karate klub Junior Prešov

Keď jej dcéra Sofia začala navštevovať základnú školu a hľadali pre ňu voľnočasové aktivity, upútal ich plagát na škole. Šli sa na kurz karate pozrieť a tak sa to všetko začalo.

„Najprv začala chodiť na tréningy karate Sofia. Keďže je v klube možnosť trénovať v štýle rodič s dieťaťom, pridal sa k nej jej otec Maroš. A keď mal náš syn Marcus 3 roky, rozhodli sme sa pridať k tréningom karate už celá rodina; dcéra, syn, mama a otec. Teraz s odstupom času vieme, že to bolo jedno z najlepších rozhodnutí v našom rodinnom živote,“ hovorí v rozhovore trénerka agility v KK Junior, Erika Jendrušová.

Máme správne informácie, že vaša dcéra Sofia je majsterkou Európy?

Áno, Sofia je úradujúca majsterka Európy v kumite – čo je športový zápas v karate – v kategórii 8 – 9 ročné dievčatá do 27 kg. Boli to veľmi silné emócie a nesmierna radosť, keď som sa to dozvedela zo správ na internete. ME totiž boli v Talianskom Lanciane a ja som čakala na správy doma ako na ihlách.

Po akom dlhom čase toto dokázala?

Po dvoch rokoch tvrdého tréningu. Som pyšná a hrdá, čo Sofia dokázala a ako vedela zúžitkovať skúsenosti od svojich trénerov. Môj obdiv majú všetky deti v našom klube, hlavne dievčatá, ktoré sú také krehké, jemné a zároveň silné a odvážne. Myslím, že mnohí dospelí by v sebe nenašli toľko sebazaprenia, vytrvalosti a odvahy ako ich krehké deti (úsmev). Obrovská vďaka patrí trénerom, ktorí majú celoživotné skúsenosti a ochotu ich odovzdať deťom.

Ako vnímate tú stále nie celkom bežnú kombináciu dievča a karate?

Obávala som sa, ale v dnešnej tvrdej dobe jej to môže byť len a len na osoh. Nemyslím boj ako taký, ale skôr rovnováha rozvoja tela a ducha mladého človeka, zvládanie stresu, samostatnosť, sebadisciplína, vytrvalosť, cibrenie pozornosti a mnoho iných dôležitých návykov a skúseností, ktoré so sebou prinášajú pravidelné kvalitné tréningy a možnosť porovnávania svojich síl a zručností na mnohých náročných domácich aj zahraničných súťažiach.

Vy pomáhate s disciplínou agility. Ako to celé hodnotíte a čo vás baví na práci s deťmi?

Bola som prekvapená a potešená, keď prišla ponuka posunúť sa krok vpred a prijať miesto pomocného trénera. Umožňuje mi to venovať viac svojej pozornosti a skúseností deťom v tejto tréningovej disciplíne, ktorá je aj súťažnou disciplínou na súťažiach karate detí od 5 do 11 rokov. Agility slúži na rozvoj výbušnosti, rýchlosti, presnosti a koordinácie pohybov. Tréner musí vedieť deti upútať, motivovať a viesť tréning tak, aby ich bavil, tešil, ale zároveň rozvíjal to, na čo je zameraný. Rada pomáham a mojou odmenou je radosť v očiach detí, ich smiech, rozvoj a úspech.

Aj vy sama trénujete napríklad beh a ďalšie aktivity? Ako často?

K športu mám kladný vzťah už od malička. Aj ja som si vyskúšala rôzne športy a krúžky – judo, hádzanú, volejbal, hudobnú výchovu a ďalšie. Asi v 15-tich rokoch mi učarovalo posilňovanie a kondičné aktivity ako aerobik, tae bo či plávanie. Tie ma následne sprevádzali celý život, robili mi radosť a starali sa o udržanie si zdravia a dobrej kondície. Počas detstva som nemala takú príležitosť všestranného rozvoja ako sa pritrafila našim deťom a zároveň nám ako ich rodičom.

Ako vyzerá váš tréningový proces počas týždňa?

Okrem 3 – 4 spoločných tréningov karate s deťmi ešte dvakrát v týždni chodím behať po 45 – 60 minút. Dvakrát v týždni sa snažím stihnúť aj posilňovňu so saunou, ktorá je veľmi dôležitá na regeneráciu počas namáhavého týždňa. Tento spôsob života, ktorý sme si s našou rodinou vybrali, nám pomáha s čistou hlavou a myšlienkami s ľahkosťou zvládať pracovné a každodenné povinnosti, školu a škôlku (úsmev).

A prezraďte, zlostia deti na tréningoch?

Tak ako každý z nás, aj deti majú svoje lepšie aj horšie dni. Dôležité je však to, že sa vedia samé, alebo s pomocou rodičov prinútiť a namotivovať chodiť pravidelne na tréningy. Časom si osvoja to, že pravidelná športová aktivita a rozvoj, je samozrejmou súčasťou kvalitného života a životného štýlu. Deti na tréningoch v Juniore však nezlostia! Oni len niekedy vystrájajú (smiech). Ale to k deťom patrí a je to také detské, milé a prirodzené.

Aké máte vy osobné ciele v klube a v karate celkovo?

Ako trénerka mám jasnú predstavu tvrdo na sebe pracovať, naberať nové skúsenosti a byť čo najviac nápomocná v tréningovom procese našich karate Kids. Zároveň ako cvičenec karate sa snažím postupne rozvíjať, zlepšovať a zvyšovať si technické stupne tzv. kyu. Momentálne mám žltý opasok, čo je označenie pre technický stupeň 8. kyu a veľmi ma to teší. V minulosti by som nepovedala, že budem súčasťou tunajšieho skvelého tímu, ale tento životný štýl a cvičenie ma baví.

Nezabudnite si pozrieť aj súvisiacu fotogalériu. A zhliadnuť môžete i video, vďaka ktorému sa pre zmenu osviežite pohľadom na Zemplínsku šíravu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM