Samospráva

Tak už aj Prešov. Mesto plánuje zaviesť poplatok za rozvoj

Ak budete chcieť v Prešove stavať, zrejme sa už nevyhnete takzvanému poplatku za rozvoj, ktorý poputuje do mestskej kasy.

Ilustračný obrázok k článku Tak už aj Prešov. Mesto plánuje zaviesť poplatok za rozvoj
Zdroj: Pixabay.com , Pixabay.com

Mesto Prešov plánuje zaviesť poplatok za rozvoj. Ako uviedla hovorkyňa mesta Terézia Rácová, relevantné komisie mestského zastupiteľstva (MsZ) už prerokovali návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorého súčasťou je zavedenie takéhoto poplatku.

Rozhodnú poslanci

„Tento návrh by mal byť najneskôr v októbri 2023 prerokovaný aj na zasadnutí MsZ,“ povedala Rácová s tým, že prostriedky môže mesto zo zákona použiť len na účel rozvoja infraštruktúry a verejnoprospeš­né účely.

„Mesto musí zároveň viesť aj presnú evidenciu použitia týchto prostriedkov, určených striktne len na rozvoj mesta,“ dodala.

Zostali už len Prešov a Trenčín

Poplatok môžu obce vyberať od stavebníkov od roku 2017 a sú viazané ho využiť na úhradu výdavkov pri výstavbe budov potrebných na zabezpečenie služieb obcí.

Podľa údajov Datacentra do konca roka 2021 malo z neho príjem vyšší ako 60 000 eur 80 obcí. Výška vybraného príspevku sa každý rok zvyšuje. Hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Daniela Bolech Dobáková začiatkom augusta ozrejmila, že v prvom roku obce získali vyše 2,6 milióna eur a v minulom roku obce vybrali viac ako 30 miliónov eur.

Zaujímavosťou je fakt, že Trenčín a práve Prešov sú jedinými slovenskými krajskými mestami, ktoré ešte nezaviedli poplatok za rozvoj.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM