Rôzne

Mesto Prešov, župa i aktivisti svorne tvrdia: Privádzač Grófske je nevyhnutný pri výstavbe R4

Privádzač, ktorý by spojil mestskú časť Nižná Šebastová s rýchlostnou cestou R4, nie je zaradený medzi stavebné objekty pripravovanej druhej etapy severného obchvatu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Prešov, župa i aktivisti svorne tvrdia: Privádzač Grófske je nevyhnutný pri výstavbe R4
Zdroj: TASR/František Iván

Výstavba privádzača Grófske je nevyhnutná pri budovaní druhej etapy obchvatu mesta Prešov a mala by byť vyvolanou investíciou štátu. Upozorňujú na to predstavitelia Prešovského samosprávneho kraja (PSK), mesta Prešov a občianskeho združenia Náš Prešov. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Viacero dôvodov

Privádzač, ktorý by mal spojiť mestskú časť Nižná Šebastová s rýchlostnou cestou R4 totiž nie je podľa jej slov zaradený medzi stavebné objekty pripravovanej druhej etapy severného obchvatu, ktorá má po úspešnom výbere dodávateľa blízko k samotnej realizácii.

„Privádzač Grófske, ktorý by mal byť medzi rýchlostnou cestou R4 a cestou prvej triedy I/18, by jednoznačne prispel k zvýšeniu atraktivity pre plánovaný priemyselný park Grófske. Takisto by výrazne odbremenil cesty tretej triedy obcí Nižná Šebastová a Fintice od prejazdu ťažkej techniky, ktoré primárne majú slúžiť miestnym obyvateľom,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Apelujú na ministerstvo

„Privádzač Grófske prináša aj nové riešenie pomerne komplikovanej križovatky na vjazde do Prešova v smere od Kapušian, ktoré by rovnako zlepšilo dopravnú situáciu v danom úseku,“ povedal primátor mesta Prešov František Oľha.

Kraj, mesto i aktivisti preto apelujú na ministerstvo dopravy, aby prehodnotilo začatie prípravy tejto cesty či už vo forme účelovej alebo obslužnej komunikácie k stavenisku, ktorá by mohla byť neskôr stavebne upravená na cestu prioritne s parametrami cesty prvej triedy.

„Snahou samospráv i nášho občianskeho združenia je, aby sa druhá etapa severného obchvatu mesta Prešov a privádzača Grófske realizovali spoločne. Túto výstavbu považujeme za dôležitú aj z pohľadu funkčnosti tejto spojnice, prepojenia s priemyselným parkom i mestských častí a sídlisk,“ doplnil za OZ Náš Prešov René Polačok.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM