Správy

Protest učiteľov v Prešove: Zvolili akciu Babysitting Day, klasicky sa nevyučovalo ani na gymnáziu

Akciu Babysitting Day teda len stráženie detí, podporili viaceré prešovské základné školy. Neučilo sa ani na gymnáziu na Konštantínovej. Podľa učiteľov poskytuje štát na vzdelávanie len také prostriedky, ktoré stačia na stráženie detí.

Ilustračný obrázok k článku Protest učiteľov v Prešove: Zvolili akciu Babysitting Day, klasicky sa nevyučovalo ani na gymnáziu
Zdroj: TASR

Na niektorých prešovských školách sa vo štvrtok rozhodli podporiť akciu Babysitting Day. Išlo hlavne o základné školy, ale klasicky sa nevyučovalo ani na Gymnáziu na Konštantínovej ulici, kde zvolili formu diskusií so študentmi. Mnohé školy sa venovali príprave na vianočné podujatia.

Potrebujú to vidieť na výplatnej páske

Na prešovskej Základnej škole na Ulici Matice slovenskej v niektorých triedach vymieňali staré lavice a stoličky za nové, v ďalších mali tvorivé dielne. Riaditeľka školy Renáta Rodáková uviedla, že po tom, ako si prečítala, že učitelia zarábajú menej ako „operky“, musia aktuálne pracovať na viac ako 100 percent, aby si svoju mzdu za babysitting zaslúžili.

Práca so žiakmi na tejto škole je o to ťažšia, že sa tu venujú deťom s poruchami reči. „Je to veľmi náročná práca. Jednoducho za určitú mzdu vykonávať určitú prácu je síce veľmi pekné, ale každý človek si zaslúži mať zaplatené za to, čo robí. Lebo kvalitní odborníci ako logopéd, školský špeciálny pedagóg, psychológ, kvalitní učitelia potrebujú mať tiež to ďakujem, ale aj vidieť to na výplatnej páske,“ povedala Rodáková.

Prostriedky len na stráženie

Riaditeľ Základnej školy na Prostějovskej ulici Marián Molčan uviedol, že zvolili skrátené vyučovanie. Žiaci sa učili prvé dve hodiny a potom sa v telocvični pripravovali na vianočnú akadémiu, ktorú budú mať v pondelok 14. decembra. Vyučovanie na prvom stupni bolo do 11.40 a žiaci na druhom stupni končili vo štvrtok o 12.35.

Rodičia si mohli na webstránke školy prečítať odkaz, že štát poskytuje na vzdelávanie a výchovu detí také malé prostriedky, že to pokryje výdavky iba na ich stráženie – varovanie. Je to však pre každé dieťa málo, preto touto formou chcú upozorniť na to, že škola ich chce vychovávať aj vzdelávať, na čo nie sú momentálne vytvorené vhodné podmienky.

Premietali filmy a športovali

„Pripojili sme sa k tejto forme protestu učiteľov. Máme pocit, že nie je všetko kóšer, čo sa týka odmeňovania a platových podmienok učiteľov. Deň sme využili na nácvik vianočnej akadémie. Vyučovanie máme skrátené,“ uviedol Molčan. Škola má integrované triedy, kde chodia aj žiaci s ťažkým zdravotným postihnutím.

Vzdelávajú sa tu aj deti na invalidných vozíkoch. Preto učitelia mali náročnejšiu prácu ako v bežných školách. Na Základnej škole na Ulici Mirka Nešpora sa venovali tiež prípravám na vianočné aktivity, ale tiež športovali a premietali filmy. V rámci kraja sa do formy protestu zapojili aj niektoré vidiecke základné a materské školy.

Môže vás zaujímať:

Prešovská Obchodná akadémia oslavuje okrúhle výročie a o tomto asi ani netušíte: Jej história súvisí s Viedenskou arbitrážou!

Táto fakulta Prešovskej univerzity sa môže dosýta radovať: V komplexnej akreditácii obstála vynikajúco!

Najnovšie rebríčky už sú na svete: Tieto prešovské školy sa umiestnili najlepšie!

Namiesto vyučovania: V prešovských školách zvolili Babysitting Day
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM