Správy

Prešovská Obchodná akadémia oslavuje okrúhle výročie a o tomto asi ani netušíte: Jej história súvisí s Viedenskou arbitrážou!

Oslavuje bradaté výročie. Prešovská Obchodná akadémia si pripomína 70. výročie vzniku, hoci história vzdelávania siaha do oveľa skoršieho obdobia. Vedeli ste, že história školy súvisí s Viedenskou arbitrážou?

Ilustračný obrázok k článku Prešovská Obchodná akadémia oslavuje okrúhle výročie a o tomto asi ani netušíte: Jej história súvisí s Viedenskou arbitrážou!
Zdroj: Dnes24.sk

Obchodná akadémia v Prešove si dnes pripomína 70. výročie svojho vzniku. Na slávnostné zhromaždenie v Parku kultúry a oddychu v Prešove pozvali súčasných žiakov i bývalých absolventov a rovnako aj členov učiteľského zboru.

Hoci Obchodná akadémia svoj vznik datuje do roku 1945, história vzdelávania v Prešove v takomto odbore siaha do oveľa skoršieho obdobia. Podľa dobových dokumentov sa štúdium obchodu objavilo už koncom 19. storočia v priestoroch kláštora Stefanum. V roku 1889 sa tam začalo vyučovanie na trojročnej obchodnej učňovskej škole.

História súčasnej Obchodnej akadémie však úzko súvisí s rokom 1938 a Viedenskou arbitrážou. V tom období časť Slovenska pričlenili aj k Maďarsku a OA z Košíc preto presťahovali do Prešova. Dočasne školu umiestnili do budovy dnešnej stavebnej priemyslovky na Plzenskej ulici. Po vojne sa škola opäť vrátila do východoslovenskej metropoly, ale rovnaká vznikla aj v Prešove.

Od tohto času sa teda datuje vznik súčasnej Obchodnej akadémie. V súčasnosti je škola v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Od jej vzniku tam študovali tisíce žiakov. Vedenie školy je dnes hrdé na to, že aj v súčasnosti absolventi akadémie zastávajú významné pozície v obchodnom sektore, podnikoch a vo verejnej správe.

Môže vás zaujímať:

Táto fakulta Prešovskej univerzity sa môže dosýta radovať: V komplexnej akreditácii obstála vynikajúco!

Výnimočný úspech prešovskej gymnazistky: Slávka získala najvyššie študentské ocenenie

Veľké hodnotenie fakúlt vysokých škôl: Pozrite, ako sa v rebríčkoch umiestnili tie prešovské

foto: ilustračné/fb

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM