Jakub Forgács Správy

Pri staniciach v Prešove nastali zmeny: Zmodernizované svietidlá + špeciálne osvetlenie priechodu!

Osvetlenie pri autobusovej a železničnej stanici prešlo modernizáciou. Zároveň sa udiala zmena aj na rizikovom priechode pre chodcov. Ten špeciálne osvetlili.

Ilustračný obrázok k článku Pri staniciach v Prešove nastali zmeny: Zmodernizované svietidlá + špeciálne osvetlenie priechodu!
Zdroj: Dnes24.sk

Správca a prevádzkovateľ verejného osvetlenia v meste Prešov spoločnosť O.S.V.O. comp zmodernizovala osvetlenie predstaničného priestoru v meste a tiež celú Masarykovu ulicu vedúcu popri autobusovej a železničnej stanici. Zároveň zvýšila bezpečnosť na rizikovom priechode pre chodcov v blízkosti stanice, ktorý špeciálne osvetlila. Spolu v priestore Masarykovej ulice a stanice modernizovali 52 svietidiel. Len na výškových stožiaroch pred autobusovou stanicou osadili 20 LED svietidiel. Iba na tomto úseku mesto ročne ušetrí na prevádzke 5 851 eur. Investičné náklady na túto modernizáciu však vyčlenil prevádzkovateľ z rozpočtu na prevádzku osvetlenia, teda nezaťaží mestský rozpočet.

Investícia vo výške státisícov eur

„Máme pripravený ďalší projekt, ktorým sa chceme na Ministerstve hospodárstva SR uchádzať o výmenu ďalších 1 170 svietidiel v štyroch lokalitách mesta Prešov. Pevne verím, že zastupiteľstvo projekt schváli. Celková investícia, ktorú chceme žiadať, je 773 000 eur. Chceme tak modernizovať sídlisko Sekčov, sídliská II a III a Duklianskych hrdinov,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová.

Zastupiteľstvo bude o projekte diskutovať na mimoriadnom rokovaní v pondelok. Novinkou v prípade osvetlenia v Prešove je aj to, že spoločnosť O.S.V.O. comp dostala do skúšobnej prevádzky nový riadiaci systém verejného osvetlenia od spoločnosti Philips, ktorým už dokáže komunikovať s každým moderným svietidlom na území mesta jednotlivo.

Moderné svietidlá nesú informácie na SIM kartách

Podľa riaditeľa spoločnosti O.S.V.O. comp Petra Bindasa každé moderné svietidlo má SIM kartu, ktorá umožňuje nielen získavať informácie o svietidle, ale prevádzkovateľ osvetlenia dokáže na základe tejto karty aj na diaľku regulovať a časovo upravovať intenzitu svietenia, ale i dĺžku svietenia, a tak sa prispôsobovať napríklad aktuálnym poveternostným podmienkam, ako aj situácii na ceste či chodníku.

Spoločnosť sa chystá tiež osvetliť všetky kolízne a rizikové priechody pre chodcov na území Prešova a zvýšiť tak bezpečnosť chodcov. Týchto rizikových miest je však podľa Bindasa v meste viac ako 100.

V minulom roku spoločnosť vymenila v Prešov 1 000 svietidiel a celkovo len v roku 2014 dosiahli úsporu na prevádzke osvetlenia viac ako 100 000 eur. V celom Prešove je však podľa Bindasa približne 8 900 svietidiel a len približne 1 100 je modernizovaných.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM