Ľubomír Hudačko Správy

Prešovčanov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme na socíkovské obchody: V spomienkach nechýba ani Smažienka!

Legendárne obchody, ktoré ovplyvnili našu mladosť či detstvo. Prešovčania si zaspomínali na cukráreň, mliečny bar či Smažienku, kde ponúkali lahodné zemiakové placky. V spomienkách nechýba ani bufet v kine DK ROH.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčanov zasiahla nostalgická vlna, takto si pamätáme na socíkovské obchody: V spomienkach nechýba ani Smažienka!
Zdroj: TASR

Nedávno sme vám priniesli článok Mliečny bar, Automat… 5 legendárnych prevádzok zo socíku, ktoré sme navštevovali v Prešove. Na našom facebooku sa však po uverejnení strhla vášnivá diskusia. Mnohým sa oživili spomienky a zoznam obľúbených obchodíkov a obchodov sa tak rozšíril.

Smažienka

Pečené zemiakové placky či grilované kuriatka. Tie ste si mohli vychutnať v Smažienke. „Boli tam výborné zemiakové placky a roky sa robili hneď vedľa Automatu. Neskôr ich robili pri Trojici,“ zaspomínala si na časy dávno minulé Zdenka. Emília potvrdila, že placky boli lahodné. „Boli za 1 Kčs,“ dodala informáciu, ktorú si dnes ani len nevieme predstaviť. „Úžasná smažienka bola aj pri Trojici, kde teraz sídli poisťovna, myslím. Za 70 halierov jeden naľešnik,“ pripomenula spomienku aj Květoslava.

Cukráreň u Lukáča

Ďalším legendárnym obchodom, resp. možnosťou na stretnutia bola Cukráreň u Lukáča. „Tá bola v dnešnej bagetérii,“ uviedla Květoslava na facebooku Prešov 24. Emília pripomenula, že stretka boli väčšinou práve pred touto cukrárňou. „Áno, tam babky veksláčky predávali bony,“ spomenul si pre zmenu na našom facebooku Milan. Erika s kamarátmi chodila každý deň po škole do veľkej cukrárne na špice. „Tam je teraz bageta. Takisto do Lienky na jahodový kokteil. A aj teraz cítim vôňu chleba keď som išla ráno na Kúpeľnú,“ uviedla.

Bufet v kine a na Štúrovej

Jedným z mnohých ďalších legendárnych priestorov, kde sa mladí schádzali a vychutnávali si maškrty bol bufet v kine DK-ROH. „Kto si spomína na nezabudnuteľný bufet v kine DK ROH?,“ pripomína Viki. Takisto sa čitateľom do pamäte vryla aj bufetárka a lahodné pelendreky. Adriana dokonca zalovila v pamäti a do plénu vytiahla ďalší bufet. „Ja som nakupovala aj v bufete v robotníckom hoteli na Štúrovej ulici, tam sme bývali a keď niečo vypadlo, tak narýchlo sme vedeli nakupiť aj tam,“ dodala.

Zmrzliny, Hot-dogy, Pirôžky

Super točená zmrzlina z automatu pri Tokajíku, čo je teda terajšie Kino Scala sa podľa Viliama nachádzala na Floriánke, čo je dnes vchod do Hotelovej akadémie. „Šlo sa aj do žabky za 0,40 Kčs a hot-dogy boli v okienku medzi Slovenskou jedálňou a hodinárstvom. Veľký hot-dog bol v skutočne veľkom rožku. No a ruské pirôžky, ktoré sú stále na tom istom mieste,“ podelil sa so svojimi spomienkami.

Môže vás zaujímať:

Prešovčania, spoznali by ste vôbec, že ide o naše mesto? Zábery zo socíku, ktoré musíte vidieť

Revolučná, Červenej armády… Zaspomínajte si, ako sa známe prešovské ulice volali za komunistov

Prešovský Tuzex, luxus na ktorý mnohí spomínajú: Pamätáte ešte, od koho ste kupovali bony?

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM