Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovský Tuzex, luxus na ktorý mnohí spomínajú: Pamätáte ešte, od koho ste kupovali bony?

Čokolády a žuvačky boli vzácnosťou. Na luxusný tovar do Tuzexu mohli len privilegovaní Prešovčania. Platila tu špeciálna mena. Spomínate?

Ilustračný obrázok k článku Prešovský Tuzex, luxus na ktorý mnohí spomínajú: Pamätáte ešte, od koho ste kupovali bony?
Zdroj: Dnes24.sk

O slávnom Tuzexe sa spievalo dokonca v pesničke, taký bol tento obchod populárny. Pozor však, nie v každom meste ste ho mohli navštíviť. Prešovčania ale to šťastie mali a v hojnom počte kupovali napríklad rifle, ktoré ste inde zohnať nemohli.

Bony, veksláci

A ak ste chceli oblečenie zo zahraničia, opäť ste boli na správnom mieste práve tu. Kúpiť ste si tam mohli samozrejme aj cukrovinky a všetko ste si mohli zadovážiť len za bony. „Tuzex sa nachádzal vedľa dnešnej bagetérie a potom sa presťahoval do Oranžovej budovy na Levočskú ulicu. Zanikol asi v roku 1991, pretože vtedy sa zrušil zahraničný obchod a s tým padli aj bony a veksláci,“ spomína na legendárny obchod pamätník Ivan Benko.

Bony sa dali kúpiť najlacnejšie od vekslákov a to za 5 a viac korún. Oficiálne sa dali kúpiť bony iba drahšie a preto sa s menou niečo ako dnešnými poukážkami vo veľkom kšeftovalo. „V Tuzexe boli iba luxusné veci, ktoré v ostatných obchodoch nebolo možné zohnať. Všetky boli zahraničnej výroby. Dalo sa tam zohnať oblečenie, kozmetika aj potraviny, ale potraviny sa kupovali málo,“ spomína na časy dávno minulé aj Prešovčanka Anna (60).

Obchod, čo otváral dvere do sveta

K dispozícii ste mohli mať aj kvalitné švajčiarske a belgické čokolády. Najmenší si mohli prísť na svoje v hračkárskom oddelení a opäť platilo, že prvé takéto zahraničné výrobky ste mohli nájsť práve v Tuzexe. „Bol to obchod, ktorý otvoril dvere do sveta a stáli pred ním poriadne kolóny. To, čo mali tam sa inde kúpiť ani zohnať nedalo,“ uviedol spomienky Kamil (55).

Na dračku šlo hlavne oblečenie a cukrovinky a každý mal chuť v obchode aspoň chvíľu pobudnúť. Dnešná mládež o tomto obchode prakticky nemôže ani chyrovať. „Spomínam si na tú zvláštnu atmosféru a ľudí, ktorí tam nakupovali aj to, čo vôbec nepotrebovali. Len to jednoducho chceli mať zo slávneho Tuzexu. Rifle, ktoré som si odtiaľ kúpila mi vydržali 10 rokov. Odvtedy som také dobré nenosila,“ smeje sa Štefánia (54) na margo časov z predošlého režimu.

Mohlo by vás zaujímať:

Prešovčania, spoznali by ste vôbec, že ide o naše mesto? Zábery zo socíku, ktoré musíte vidieť

Mliečny bar, Automat… 5 legendárnych prevádzok zo socíku, ktoré sme navštevovali v Prešove

foto: fotoarchív Krajského múzea v Prešove

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM