Ľubomír Hudačko Správy

Prešov ide vítať jar: Najskôr sa dozvieme, ktorá Morena je naj... potom všetky spália

Tradičný zvyk pálenia Moren sa blíži aj v Prešove. Bude súčasťou už 59. ročníka Privítania jari, počas ktorého vyhlásia aj najkrajšiu Morenu. Hodením do vôd Torysy sa následne ukončí obdobie zimy.

Ilustračný obrázok k článku Prešov ide vítať jar: Najskôr sa dozvieme, ktorá Morena je naj... potom všetky spália
Foto: Eva Viestová

Milovníci turistiky a prírody už majú v kalendári poznačený 59. ročník Privátania jari, ktorý je na programe 22. marca 2015.

„Súčasťou akcie bude aj vyhlásenie najkrajšej Moreny, ktorá sa symbolicky viaže k privítaniu jedného z najkrajších ročných období. Je už každoročný zvykom, že v Prešove prichádza jar s vodákmi, milovníkmi turistiky, ako aj s Morenami, ktoré symbolicky, hodením do vôd Torysy, ukončia obdobie zimy,“ poznamenala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Účastníci budúcotýždňového podujatia majú zraz o 8:00 na parkovisku na Björnsonovej ulici pri futbalovom štadióne 1. FC Tatran Prešov. Odtiaľ budú ich kroky smerovať pozdĺž rieky Torysy k mostu pri zimnom štadióne, odkiaľ budú spolu s vodákmi hádzať do vody zapálené Moreny a takto, symbolicky, vítať jar.Podujatie vyvrcholí turistickou vychádzkou do okolitej prírody.

Už 59. ročník Privátania jari

  • 22. marca 2015 – nedeľa
  • zraz účastníkov od 8:00 do 8:30 na parkovisku pri Björnsonovej ulici (pri futbalovom štadióne FC Tatran Prešov)
  • účastníci – jednotlivci, skupiny, žiaci základných a stredných škôl, ich turistické krúžky – si so sebou prinesú zhotovené Morény, ktoré budú vyhodnotené a najkrajšie budú ocenené vecnými cenami.
  • Čas hodnotenia Morén od 8:30 do 8:45
  • O 9:00 sa účastníci akcie za účasti vodákov presunú popri rieke Toryse k mostu pri Zimnom štadióne, kde budú Morény spálené

Čítajte tiež:

Milovníci áut, tu nemôžete chýbať: V Prešove sa chystá unikátna výstava

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM