Kultúra

Posledná premiéra sezóny v prešovskom divadle: Dej sa odohráva v ošarpanej šatni na štadióne

Poslednou premiérou tejto divadelnej sezóny v Divadle Jonáša Záborského v Prešove bude inscenácia Odpískané. Dej hry sa bude odohrávať v v ošarpanej šatni na bezvýznamnom futbalovom štadióne. O čo konkrétne pôjde?

Ilustračný obrázok k článku Posledná premiéra sezóny v prešovskom divadle: Dej sa odohráva v ošarpanej šatni na štadióne
Zdroj: TASR

Autorom inscenácie je maďarský dramatik Zoltán Egressy. Divadlo ju v premiére uvedie v piatok 10. júna v Historickej budove DJZ.

Sledovať text nie je pre herca ľahké

Hru režírovala Mariana Luteránová, ktorá do postavy hlavného rozhodcu Laca obsadila Borisa Srníka, prvého čiarového rozhodcu s prezývkou Mydlo hrá Ivan Kasala, druhého čiarového rozhodcu nazývaného Básnik stvárnil Michal Novodomský, fanúšika si zahral Matej Lacko. Dej hry sa odohráva v ošarpanej šatni na bezvýznamnom futbalovom štadióne, v ktorej sa stretávajú traja futbaloví rozhodcovia.

Dej je postavený na ich rýchlej konverzácii. Dramaturg Miklós Forgács po dnešnej generálke uviedol, že jazyk je zradný a sledovať text nie je pre herca vôbec ľahké. Často nejde ani o dialóg, ale sú to dva monológy, ktoré idú do seba a ťažko sa fixujú. Pôvodný text bol ladený viac melodramaticky. Na scéne DJZ dali väčší priestor vtipným scénam. Tento titul bol v Maďarsku aj v ďalších európskych divadlách u publika veľmi úspešný. Podobnú priaznivú reakciu by si priali aj v Prešove.

Režisérka sa vzdelávala vo futbale

„Inscenácia Odpískané je na pôdoryse nejakého futbalového zápasu. Predstavuje nám akoby nejaký vlastný zápas o existenciu, o vlastné sklamania zo svojich životov. Asi o tom je tá inscenácia. Ale prevláda tam taký, naozaj skôr humorný nadhľad na tie veci a ten sentiment tam tak trošku iba niekde buble dole pod tým,“ uviedla Luteránová. Režisérka, ako žena, priznala, že futbalové reálie jej neboli celkom blízke a trochu sa v tom vzdelávala. Zašla si aj na futbalový zápas a začala ho sledovať tiež v televízii. Ale v hre ide skôr o mužské osudy a ich ďalšiu existencii, futbal ako fenomén je tu iba kulisou. Luteránová uviedla, že hra by mohla do hľadiska prilákať viacej mužov, lebo téma im je blízka. Humor však je čitateľný všetkým divákom, preto deliť publikom podľa pohlavia netreba.

Môže vás zaujímať:

Prešovský exposlanec sa už na to nemohol pozerať: Primátorke dal na stôl 10 eur a naštartoval potrebnú zmenu

Udeľovali sa najvyššie ocenenia mesta: Pocty sa dočkala choreografka Alena Paulusová aj primár Ivan Minčík

Leto síce prichádza, ale Prešovčania môžu zažiť nádych Vianoc: Udrie vám to do očí rovno na ulici!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM