Rôzne

Otvorenie turistickej sezóny na Šarišskom hrade začne NETRADIČNE: Čo sa na mieste chystá?

Počas panského turnaja uvidíme súboje pánov v ťažkej i ľahkej zbroji. Budú to súboje, ktoré nie sú vopred nacvičené a páni sa bijú "naplno“.

Ilustračný obrázok k článku Otvorenie turistickej sezóny na Šarišskom hrade začne NETRADIČNE: Čo sa na mieste chystá?
Zdroj: Mesto Veľký Šariš

Otvorenie turistickej sezóny na hrade Šariš začne trochu netradične, v strede týždňa v stredu 1.5.2024. Orga­nizátori vybrali udalosť, ktorá sa odohrala na nádvorí hradu Šariš okolo roku 1264–1267.

„Vtedy kedy Kráľ Štefan V., z rodu Arpádovcov pozval benátskeho kupca Wiliamusa a tak usporiadal kráľovský trh a nakúpil veľké množstvo luxusného tovaru za 1485 hrivien striebra. Pretože išlo o veľkú udalosť, na hrade bolo aj veľa hudobníkov, remeselníkov, kaukliarov, ale aj obratných bojovníkov,“ pozývajú organizátori.

Staré hudobné nástroje

Stredoveký trh kráľa Štefana V., tak prinesie dobovú hudbu, o ktorú sa postará skupina Gjoll. Ide o projekt zaoberajúci sa škandinávskou folkovou hudbou s plánom prezentovať hudbu z najstarších zdrojov autentického folklóru s najhlbšími koreňmi.

Účelom je aj nachádzať staré hudobné nástroje a prezentovať ich v skladbách.

Občianske združenie Castellum Cassovia, prostredníctvom svojej účasti „Dvor komesa Tomáša z Perína“ oživí históriu stredovekého Uhorska aj na hrade.

Bijú sa naplno

Na Šarišskom hrade uvidíme tiež módnu prehliadku, ktorou priblížia odev z obdobia začiatku 14. storočia, výcvik vojska, rekonštrukciu pešieho turnaja pánov a samotný vojenský tábor.

„Počas panského turnaja uvidíte súboje pánov v ťažkej i ľahkej zbroji, súboje, ktoré nie sú vopred nacvičené a páni sa bijú "naplno“. Sú to súboje plné adrenalínu a nebezpečenstva. Ďalší súbor, ktorý bude na hrade Šariš je Shš Svarog z Liptovského Mikuláša. Šikovní bojovníci ukážu niečo zo svojho bojového umenia," doplnili organizátori s tým, že hlavný program začína už od 13.00 na nádvorí hradu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM