Rôzne

Rebríček návštevnosti múzeí Prešovského kraja: Koľko ľudí vošlo do toho humenského?

Návštevnosť múzeí a galérií v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) významne vzrástla.

Ilustračný obrázok k článku Rebríček návštevnosti múzeí Prešovského kraja: Koľko ľudí vošlo do toho humenského?
Zdroj: Dnes24.sk

Hrady, skanzeny, expozície a výstavy prilákali vlani vyše 545 000 návštev­níkov, čo je nárast o viac ako desať percent oproti roku 2018. „Pod priaznivú bilanciu sa podpísali atraktívne podujatia i prebiehajúca obnova kultúrnych pamiatok,“ uviedla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Najvyhľadávanejšie v Starej Ľubovni

Prvenstvo najvyhľadávanejších pamiatok v kraji patrí Ľubovnianskemu múzeu. Hrad a expozíciu ľudovej architektúry si v minulom roku prišlo pozrieť rekordných 214 000 návštev­níkov. Hrad, ktorý prešiel za posledné desaťročie obnovou renesančného i gotického paláca a momentálne finišuje s rekonštrukciou barokového kaštieľa Ľubomirských, zaujal podľa hovorkyne návštevníkov atraktívnymi expozíciami i podujatiami.

Rekonštrukčné práce sa realizujú aj v objektoch Múzea v Kežmarku. Jeho bránami prešlo vlani niečo cez 59 000 návštev­níkov. Jediný mestský hrad na Spiši, ktorého po obnove meštianskeho domu čaká reinštalácia expozícií, si stabilne udržiava druhú priečku medzi najnavštevova­nejšími kultúrnymi pamiatkami v kraji.

„Obdobne stabilný záujem verejnosti zaznamenalo Krajské múzeum v Prešove so svojimi pobočkami v Hanušovciach nad Topľou a Stropkove. Celková návštevnosť tzv. Tripolitany sa posledné dva roky udržiava na úrovni 58 000 platiacich návštevníkov. Mierny nárast evidovalo Šarišské múzeum v Bardejove, ktorého umelecko-historické a prírodné zbierky videlo viac ako 53 000 ľudí,“ doplnila hovorkyňa.

Lákali i tie na Zemplíne

Mimoriadne priaznivú bilanciu, nárast takmer o 15 000 návštev­níkov, má na konte Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Expozície približujúce život a dielo kráľa pop-artu, ale aj worshopy a prednášky, si vlani pozrelo viac ako 45 000 ľudí. Unikátne múzeum čaká komplexná prestavba.

Verejnosť oslovili aj aktivity Vihorlatského múzea v Humennom, kde sa realizuje kontinuálna obnova renesančného kaštieľa. Za minulý rok tam evidovali takmer 44 000 návštev­níkov.

Rebríček návštevnosti kultúrnych pamiatok v kraji uzatvára Podtatranské múzeum v Poprade, ktorého expozície si pozrelo približne 10 600 hostí.

Rekonštrukčné práce v kaštieli

V pôsobnosti PSK je 27 kultúrnych zariadení, okrem múzeí a galérií je to osem knižníc, päť osvetových stredísk, dve divadlá, dve hvezdárne a planetáriá a jeden umelecký súbor.

Krajská samospráva v tohtoročnom rozpočte na ich fungovanie prerozdelila takmer 13 miliónov eur. „Osobitnou kapitolou sú investície do historických pamiatok. Vlani boli najvýznamnejšími obnova paláca Ľubomirských na hrade Ľubovňa, rekonštrukcie meštianskych domov na Radničnom námestí v Bardejove a Hlavnom námestí v Kežmarku i pokračovanie rekonštrukčných prác v renesančnom kaštieli v Humennom či Šarišskej galérii v Prešove. Kraj na tento účel vynaložil viac ako 2,1 milióna eur,“ doplnila Jeleňová s tým, že tento rok chce PSK v obnove pokračovať.

Naplánované sú viaceré investičné akcie nateraz takmer za 2,3 milióna eur, pričom najviac financií poputuje do múzeí v Humennom, Prešove a v Poprade.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Videli ste túto fotogalériu? Humenský kaštieľ v tých najrôznejších obdobiach.

Pocestujte s nami v čase: Uvidíte humenský zámok v najrôznejších obdobiach
10
Galéria
Zdroj: archív Vihorlatského múzea

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM