Správy

Odborári, ktorí zastupujú zdravotné sestry po výpovediach? S vedením prešovskej nemocnice sa nedohodli!

Spoločnú reč nenašli. Odborári, ktorí zastupujú zdravotné sestry po výpovediach prišli do nášho mesta vyjednávať a trvajú na návrate všetkých sestier. Vedenie prešovskej nemocnice im však oznámilo, že prijať môžu len necelých 200 sestier.

Ilustračný obrázok k článku Odborári, ktorí zastupujú zdravotné sestry po výpovediach? S vedením prešovskej nemocnice sa nedohodli!
Zdroj: TASR

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove medzi odborármi, ktorí zastupujú 302 zdravotných sestier po výpovedi, a vedením nemocnice nedošlo k dohode o ich návrate na pôvodné pracovné miesta.

Chystajú sa k prezidentovi

Štyria odborári prišli v pondelok popoludní vyjednávať, pričom trvali na návrate všetkých sestier. Na rokovanie priniesli splnomocnenia, aby mohli konať v ich mene. Vedenie nemocnice im oznámilo, že môže prijať iba 187 sestier a pri uzatváraní pracovnej dohody platí kolektívna zmluva. Ostatné uvoľnené miesta už personálne obsadili novými zamestnancami.

Prešovská nemocnica od nového roku do pondelka 8. februára prijala celkom 110 nových zdravotných sestier. Zdravotnícki odborári sa chystajú v utorok 9. februára k prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, od ktorého očakávajú, že vytvorí platformu na riešenie vážnej situácie, do ktorej sa dostali niektoré slovenské nemocnice. Odborári odchádzali z rokovania sklamaní. Ich stanovisko tlmočila Gabriela Nováková, ktorá v prešovskej nemocnici pracovala na kardiológii.

Vrátia sa buď všetky, alebo ani jedna

„Ak sa majú podľa vyjadrenia Roberta Fica všetky sestry vrátiť do nemocníc na svoje pôvodné miesta, asi je nutné, aby to bolo sprocesované tak, aby sa skutočne všetky sestry vrátili späť. Sestry splnomocnili na takéto konanie odbory, aby nedochádzalo k chaosu. Je zvláštne, že sociálnodemokra­tický predseda vlády nerešpektuje odbory. Či ich rešpektuje, iba keď mu idú po ruke?“ uviedla Nováková.

Odborári sa na pondelkovom rokovaní odvolávali na vyjadrenie predsedu vlády Fica z piatka 5. februára, aby sa vrátili všetky sestry do nemocníc. Jeho následné výroky ich mätú. Preto ho vyzývajú, aby sa s nimi stretol, aby situáciu jasne doriešili, nie na úkor pacientov či nemocníc v Žiline a v Prešove, ale v prospech pacientov. Nováková vyhlásila, že sestry sú jednotné a do nemocnice sa vrátia buď všetky, alebo ani jedna.

Nemocnica ponúka 187 miest

Hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková uviedla, že zástupcov odborárov prijal riaditeľ nemocnice Radoslav Čuha. Stanovisko nemocnice je jednoznačné. Nemocnica ponúka 187 miest na pozícii sestra. Ďalej deklaruje, že každému úspešnému záujemcovi vie ponúknuť štandardné podmienky odmeňovania podľa zákonníka práce a platnej kolektívnej zmluvy. Zamestnávateľ neplánuje zvýhodnením malej skupiny zamestnancov diskriminovať väčšinu svojich zamestnancov.

Cenková dodala, že v priebehu uplynulého týždňa nemocnica prijala späť dve sestry, ktoré dali výpovede a ešte sa nenahlásili na úrade práce ako nezamestnané. Dostali pracovnú zmluvu na dobu neurčitú, akú mali predtým. Prešovská nemocnica nemá v pláne prepustiť novoprijaté sestry v skúšobnej dobe a prijať na ich miesta pôvodné sestry, ktoré dobrovoľne z nemocnice odišli.

Môže vás zaujímať:

Minsterstvo zdravotníctva: V. Čislák podáva pre tvrdenia o ohrození starostlivosti trestné oznámenie

Prešovská nemocnica reaguje na výpovede sestier: Krok, ktorý sa rozhodla učiniť na viacerých oddeleniach!

Situácia v prešovskej nemocnici? Sestry chýbajú už teraz, dramatický nárast ich práceneschopnosti!

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti na východe? TOTO bude ich krok, ak dôjde k znefunkčneniu v prešovskej nemocnici!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM