Ľubomír Hudačko Rôzne

Na námestí v Prešove zrazu niečo chýba: Kvetinový kôň je fuč, čo sa s ním stalo?

Posledné roky sme Hlavnou ulicou v Prešove prechádzali s tým, že okolie skrášľoval kvetinový kôň Preško. Teraz však nastala zmena a tento symbol Prešova na mieste už nenájdete. Čo sa s ním stalo?

Ilustračný obrázok k článku Na námestí v Prešove zrazu niečo chýba: Kvetinový kôň je fuč, čo sa s ním stalo?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Symbol Prešova už nie je na svojom mieste. Na Hlavnej ulici totiž chýba kvetinový kôň Preško, ktorý sa tam dostal ešte za čias exprimátora Hagyariho.

Mal dokonca letnú aj zimnú podobu, ale v súčasnosti ho už v centre mesta nenájdeme. Ostalo po ňom len prázdne miesto. Prečo došlo na takýto krok a kam sa vlastne podel?

„Presun kvetinového koňa sa udial z dôvodu, aby na Hlavnej neboli pri sebe dve sochy s rovnakou tematikou koní, jeden vytvorený z podkov a druhý kvetinový. Udialo sa tak v súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu zo dňa 10.5.2016 a po konzultácii s odborom hlavnej architektky mesta v máji 2016 sa určilo jeho premiestnenie,“ dozvedeli sme sa stanovisko magistrátu.

Kvetinového koňa tak v našom meste môžete stále nájsť, len v inej lokalite. Aktuálne je umiestnený na Kúpeľnej ulici. Ako to na mieste vyzerá si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Kvetinový kôň v Prešove už nie je na Hlavnej: Novú lokalitu má na Kúpeľnej
3
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM