Správy

Mesto upraví výšku príspevkov za dieťa v MŠ: Od mája niektorí rodičia zaplatia menej!

Pre rodičov to v praxi znamená, že poplatok za umiestnenie dieťaťa v prešovských škôlkach sa zníži a zároveň zjednotí pre všetky vekové kategórie detí.

Ilustračný obrázok k článku Mesto upraví výšku príspevkov za dieťa v MŠ: Od mája niektorí rodičia zaplatia menej!
Zdroj: TASR /Ján Krošlák

Mesto Prešov upraví výšku príspevkov na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole. V prípade detí do troch rokov tak budú rodičia od 1.5.2021 platiť me­nej.

Nové VZN

Nižší poplatok sa týka aj časti detí starších ako tri roky, redakciu Prešov Dnes 24 o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

„Vzhľadom na prijaté legislatívne zmeny v súvislosti s povinným predprimárnym vzdelávaním ako aj pretrvávajúcu mimoriadnu situáciu a núdzový stav, pripravila prešovská radnica nové Všeobecne záväzné nariadenie o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov,“ upresnil Tomek.

Pre rodičov to v praxi znamená, že poplatok za umiestnenie dieťaťa v prešovských škôlkach sa zníži a zároveň zjednotí pre všetky vekové kategórie detí.

Presné pravidlá

„V novom VZN, ktoré už schválilo mestské zastupiteľstvo sú zároveň stanovené presné pravidlá, ako sa budú vyberať tieto poplatky v čase mimoriadnej situácie,“ doplnil ďalej hovoca.

Doteraz bola výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole diferencovaná. Rodičia detí starších ako tri roky s trvalým pobytom v meste Prešov platili 20 eur mesačne a v prípade rodičov detí starších ako tri roky s trvalým pobytom mimo Prešova to bolo 40 eur mesačne.

Viac informácií o nástupe žiakov do škôl:

Ak rodiča umiestnili do škôlky dieťaťa vo veku do troch rokov, poplatok bol 60 eur mesačne bez ohľadu na miesto trvalého pobytu dieťaťa.

Jednotný poplatok

„Od 1. mája 2021 však dôjde k zmene a všetci rodičia detí už budú platiť jednotný poplatok za ich umiestnenie v materskej škole bez ohľadu na vek alebo miesto trvalého pobytu dieťaťa,“ potvrdil ďalej Tomek.

Výška príspevku bude po novom na úrovni 21% sumy životného minima pre jedno nezaopatrené dieťa. Od mája to bude v prepočte 20 eur mesačne na jedno dieťa, pričom táto suma sa automaticky prepočíta vždy pri zmene životného minima. Pri ostatných typoch školských zariadení sa výška poplatku meniť nebude.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM