Michala Halásová Rôzne

Medzinárodná konferencia v Nyíregyháze. Nechýbal ani tím z Prešova

Mesto Nyíregyháza a jeho partnerské mestá Iserlohn (Nemecko) a Chorzów (Poľsko) pripravili spoločný medzinárodný projekt pod názvom „Inklúzia – začlenenie osôb so zdravotným postihnutím do všetkých oblastí spoločnosti“.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodná konferencia v Nyíregyháze. Nechýbal ani tím z Prešova
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci projektu sa konala už II. konferencia v maďarskej Nyíregyháze, tentoraz v dňoch 22. – 24.05.2013. Medzi účastníkmi boli aj predstavitelia mesta Prešov – oddelenia školstva a odborníci z praxe – pedagógovia zo škôl, ktorých sa téma konferencie týkala. Program bol zameraný na výmenu skúseností a diskusiu o podobnostiach a rozdieloch vo výchove a vzdelávaní týchto detí v jednotlivých krajinách. Prednášajúcimi boli odborníci z Pedagogickej fakulty z Nyíregyházy, z Budapešti, poslanci z Európskeho parlamentu i riaditelia nadácií.

Prešovský pracovný tím sa zúčastnil praktickej výmeny skúsenosti v centre starostlivosti pre deti s Downovým syndrómom a na prezentácii školy a metodickej činnosti v základnej škole GárdonyiGéza. Program konferencie sa zameriaval na výchovu a vzdelávanie, raný vývoj, výmenu skúseností medzi partnerskými mestami a radom opatrení, ktoré majú uľahčiť integráciu osôb so zdravotným postihnutím v tejto oblasti. Kontinuita integrácie musí byť zachovaná na treťom stupni vzdelávania a v praxi. Úspechy týchto začlenených žiakov sú dôkazom toho, že kompenzácia ich handicapu dáva zmysel života im, ich rodičom a inklúzia má zmysel.

Názov projektu „Úspešná inklúzia v Európe v kontexte partnerských miest“ má poukázať na otvorenosť a snahu o začlenenie ľudí so zdravotným postihnutím do spoločnosti s dôrazom na kladné príklady. Hlavná myšlienka projektu vychádza z dohody 27 krajín EÚ o právach osôb so zdravotným postihnutím, podľa ktorej každá podpísaná krajina garantuje ľuďom so zdravotným postihnutím rovnaké práva ako občanom zdravým. Nositeľom projektu je nemecké mesto Iserlohn, mestá Nyíregyháza (Maďarsko)a Chorzów (Poľsko) figurujú ako partneri. „Spolu-partnermi“ projektu sú mestá Rzeszów (Poľsko), Satu Mare (Rumunsko) a Prešov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM