Ľubomír Hudačko Rôzne

Krásny symbol dorazí aj k nám: Do Prešova zavíta Betlehemské svetlo

Do nášho mesta prinesú už o pár dní skauti Betlehemské svetlo. Prešovčania si ho budú môcť odnášať do svojich domovov od 20. decembra.

Ilustračný obrázok k článku Krásny symbol dorazí aj k nám: Do Prešova zavíta Betlehemské svetlo
Zdroj: TASR

Predvianočný dar symbolizujúci počiatočné svetlo roznášajú do všetkých kútov Slovenska mladí skauti, Prešov na ich mape nebude chýbať ani tento rok. Betlehemské svetlo v centre mesta zapáli za asistencie mladých skautov primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Reťaz svetla

Pri doručovaní Betlehemského svetla na Slovensku sa zažínajú svetielka v jednotlivých mestách ako články reťaze, aby sa v priebehu krátkeho času vytvorila Reťaz svetla a spojila tak symbolicky celé Slovensko. „Je to až priam neskutočné, že sa plamienok dostane k miliónom ľudí, že dokáže v človeku vznietiť prejav ľudskej lásky a spolupatričnosti aj s ľuďmi, s ktorými sa v živote nestretol. Svetlo pokoja a mieru z Betlehema je krásny symbol, aby sme vytvárali pokoj a mier v našom vnútri, v našich životoch i v našom okolí,“ povedal od skautov Lukáš Oravec.

Táto predvianočná tradícia – symbol šírenia ľudskej lásky, porozumenia a nádeje – má na Slovensku už 28-ročnú tradíciu.

V stredu 20. decembra

Každé odpálenie svetielka tak podľa tradície odkazuje ďalej tiché prianie, aby sa pokoj a mier šírili v ľudských srdciach presne tak, ako sa od človeka k človeku šíri plameň Betlehemského svetla. Zapálenie megalampáša pred konkatedrálou sv. Mikuláša, odkiaľ si ho budú môcť Prešovčania vziať do svojich domovov, sa uskutoční 20. decembra po svätej omši, ktorá začne o 18:00.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM