Ľubomír Hudačko Rôzne Rôzne

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Prešov

Zima je už, zdá sa, nenávratne preč a jarné počasie láka ľudí aj viac do prírody. Prešovčania si veru majú z čoho vyberať, veď naše mesto a jeho okolie je plné krás. Naším mestom sa môžete kochať priamo z tunajších veží či neďalekého kopca. Odkiaľ sú podľa našej redakcie výhľady najkrajšie?

Ilustračný obrázok k článku Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Prešov
Zdroj: TASR

Ak chcete niečo spraviť pre svoje telo, po zime vždy dobre padne, vybrať sa niekam do prírody. A pokiaľ by ste radi tento výlet spojili aj s pozorovaním nášho mesta, ktoré je z niektorých okolitých kopcov či kopčekov vskutku očarujúce, vybrali sme pre vás päť tipov.

Veža konkatedrály sv. Mikuláša

Voľbou číslo jeden by pre vás mala byť veža konkatedrály sv. Mikuláša. Priamo v centre mesta vám postačí vyšliapať niekoľko desiatok schodov a užijete si výhľad na námestie z vtáčej perspektívy. Využívajú to v hojnej miere mladší aj starší, najmä v lete ide o obľúbenú atrakciu, napríklad aj pre turistov. Svojky a možnosti na fotografovanie sa tu množia vo veľkom z každej strany, jednoducho, je sa na čo dívať. Manželia si tu dokonca neraz obnovujú svoj sľub. Kto ešte na veži ani raz v živote nebol, rozhodne by to mal absolvovať.

Kalvária

Azda ešte krajším výhľadom sa môžete pochváliť, ak si vyberiete prešovskú Kalváriu. Tá láka v každom ročnom období, romantické večery a pekné chvíle tu strávil nejeden dnes už manželský pár. Nie nadarmo sa Prešovčania spojili pre to, aby sa vzácna freska z tohto výnimočného prostredia dostala k dotácii a obnove. Svedčí to teda o jej mimoriadnej obľúbenosti. Aj keď sa pri štveraní hore poriadne zadýchate, výsledok bude stáť za to. Celý Prešov máte ako na dlani a v každej podobnej aktegórii Kalvária musí bodovať na popredných priečkach, pretože odtiaľ uvidíte všetko.

Šarišský hrad

Výnimočný výhľad ponúka aj priestor zo Šarišského hradu. Ako na podnose máte nielen Prešov, ale aj mesto Veľký Šariš a k obľúbenej destinácii sa dostanete aj bicyklom. Rok čo rok obnovované prostredie láka turistov a návštevníkov v hojnom počte, usporiadala sa tu neraz aj filmová noc. Na toto miesto radi zavítajú aj celé rodiny, nielen páry a strávia príjemné chvíle kochaním sa výhľadom na okolie. Možnosť máte vidieť aj Čergov a Slanské vrchy, pri dobrom počasí aj Vysoké Tatry. Aj v tomto prípade platí, že prísť sem sa oplatí.

Maják na Plaza Beach

A teraz niečo pre fajnšmekrov, šancu na výhľad máte aj z majáku na Plaza Beach na Solivare. Z neho sa vám ponúka panoramatický pohľad na mesto Prešov, ide o najmladšieho kandidáta v našej kategórii zo všetkých ostatných tipov. Aby efekt vyznel dokonale, najepšie bude, ak si počkáte na leto a vtedy si zarezervujete toto miesto. Chytiť západ Slnka by bol ozajstný skvost, romantiky by nebolo konca-kraja. Aj odtiaľ môžete vidieť v prípade dobrého počasia Vysoké Tatry, okolie Prešova je samozrejmosťou. Máte už vybraté? Prechádzame totiž už k poslednému tipu :)

Furča v Haniske

Zastúpenie v rebríčku majú aj kolegovci z Hanisky pri Prešove, ich legendárny vrch Furča je takisto možnosťou, ktorá praje nadšencom turistiky a výhľadov. Z asfaltovej cestičky, ktorá vedie na Borkút je za krížom vľavo turistická cestička a schody vedúce k pomníku. Odtiaľ je veľmi pekný výhľad na obec Haniska, Slanské vrchy aj mesto Prešov. Pomník Východoslovenského roľníckeho povstania, o ktorom hovoríme, je Národná kultúrna pamiatka postavená v katastrálnom území obce Haniska, južne od krajského mesta Prešov na východných svahoch Šarišskej vrchoviny. A náš posledný tip na výhľad metropoly Šariša.

Môže vás zaujímať:

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 zaujímavostí v okolí Prešova, ktoré by bol hriech nezažiť

Preteká cez Prešov a okolie, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Torysa, o ktorých ste možno netušili

Dedina pri Prešove dostala super nápad a aj ho zrealizovala: Rozprávková zóna s medovníkovou chalúpkou!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM