Ľubomír Hudačko Správy

Hradbové múry v Prešove majú získať na atraktivite: Mesto o projekte aj peniazoch, ktoré získalo!

Zaujímavý projekt v Prešove. Radnica svoju pozornosť zamerala na zachované časti mestských hradieb. Magistrát prehovoril, čo všetko má v pláne a prezradil aj čerstvé informácie o peniazoch, ktoré sa podarilo získať. Uchádzať sa pritom chce aj o ďalšie.

Ilustračný obrázok k článku Hradbové múry v Prešove majú získať na atraktivite: Mesto o projekte aj peniazoch, ktoré získalo!
Zdroj: Mesto Prešov

Ministerstvo kultúry sumou 5000 eur podporilo projekt „Obnova kultúrnej pamiatky – Opevnenie mestské – Múr hradbový v Prešove“, ktorým sa mesto Prešov uchádzalo o dotáciu na archeologický prieskum. Ide o zachované časti mestských hradieb v priestore súčasnej záhrady umenia o celkovej dĺžke takmer 190 metrov.

Zvýšenie atraktivity

Zámerom mesta je však celková rekonštrukcia zachovalých hradbových múrov, ktoré obkolesovali niekdajšiu vodnú priekopu. „Projekt je zameraný na zachovanie historického dedičstva mestskej pamiatkovej rezervácie a jej sprístupnenie verejnosti. Realizácia projektu prispeje k zvýšeniu atraktivity tejto lokality,“ pripomenula primátorka Andrea Turčanová.

„Zámer sme podávali v novembri minulého roku, v týchto dňoch nám bolo doručené oznámenie o schválenej sume," skonštatovala Magdaléna Artimová, vedúca odboru strategického rozvoja. Mesto pritom na pamiatkový výskum a dokumentáciu, ktoré bude realizovať v tomto roku, žiadalo 6232 eur. Okrem archeologického prieskumu, ktorý je podmienkou pre začatie ďalších prác, teda mesto Prešov plánuje na hradobnom múre aj jeho sanáciu. Pripravený projekt rieši aj jeho očistenie od vegetácie, odstránenie kríkov a náletovej vegetácie i premurovanie zvetranej a narušenej koruny muriva hradieb či doplnenie chýbajúceho materiálu.

Chcú získať ďalšie peniaze

Celková riešená plocha hradieb má pritom takmer 4740 m2. Keďže táto časť projektu je finančne pomerne náročná, mesto sa bude uchádzať o získanie ďalších externých finančných zdrojov, nielen na komplexné dokončenie sanácie daného územia, ale aj na jeho dotvorenie, vrátane realizácie aktivít a podujatí so zameraním na históriu, kultúru a umenie. Jednou z možností je aj pripravovaný projektový zámer v rámci aktuálnej výzvy Interreg SK-PL.

Môže vás zaujímať:

Na prešovskom legendárnom kúpalisku niekto vyčíňal: Smutné konanie vandalov na Delni!

V Sklade soli na Solivare sa chystá ďalšia zaujímavá akcia: Podrobný program, na čo sa do neskorých hodín tešiť

Dobrý festival v Prešove prinesie nejednu novinku: Tešte sa na vymoženosti, aké doposiaľ neboli!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM