Ľubomír Hudačko Správy

História stavebnej priemyslovky v Prešove? Pozrite si zaujímavosti, o ktorých možno ani netušíte

História Strednej priemyselnej školy stavebnej v Prešove siaha až do roku 1913. Vtedy v metropole Šariša zriadili Odbornú školu pre stolárov, ktorá sa považuje za predchodcu dnešnej priemyslovky. Kedysi školu navštevovalo aj viac ako tisíc žiakov a budovať sa začala, keď prezidentom bol T.G.Masaryk.

Ilustračný obrázok k článku História stavebnej priemyslovky v Prešove? Pozrite si zaujímavosti, o ktorých možno ani netušíte
Zdroj: TASR

Do tejto školy nastupovali žiaci po dovŕšení 12 rokov. Na škole sa vyučovalo po maďarsky. Po vzniku Československej republiky sa výrazne menil aj školský systém. Stredoškolské vzdelanie začínala poskytovať aj novozriadená Štátna československá priemyselná škola v Prešove.

Keď školu budovali, prezidentom bol Masaryk

Kvalitu do života školy prinášal začiatok výstavby novej účelovej budovy začiatkom 30. rokov. Z tohto obdobia sa v archíve školy zachovala aj zakladajúca listina. „Vybudovanie novej školskej budovy, ktorá má slúžiť pre štátnu priemyselnú školu, započalo sa dňa 6. júla 1931. V tejto dobe bol prezidentom republiky T. G. Masaryk, minister školstva a národnej osvety Ivan Dérer, zemským prezidentom Juraj Országh, starostom mesta Július Rávó a riaditeľom školy Anton Tobek,“ píše sa doslovne v texte zakladajúcej listiny.

Podľa historických dokumentov budovu na dnešnej Plzenskej ulici začalo stavať mesto s výraznou pomocou štátu a náklady predstavovali štyri milióny korún. Súčasný riaditeľ školy Stanislav Kolpak pripomenul, že až do roku 1945 bol počet žiakov pomerne stabilný a pohyboval sa v rozpätí od 160 do 200 študentov. Prudký rozmach nastal v období 50. rokov minulého storočia.

Zmeny si vyžiadali roky po novembri 89

„Pomery v republike a rozmach výstavby si stále vyžadovali, aby priemyslovku opúšťali absolventi schopní riadiť zložité procesy. Záujem o štúdium bol enormný. Napríklad v školskom roku 1980/81 našu školu navštevovalo 1094 žiakov,“ spresnil riaditeľ. Zmeny si vyžiadali porevolučné roky po novembri 1989. Škola sa musela prispôsobiť novým trhovým podmienkam.

„Predstava, že naši študenti ešte kreslia na veľkých paneloch s príložníkmi, je dosť mylná. Učia sa síce technické predmety a musia zvládnuť aj kreslenie, ale všetko ostatné sa potom už deje na počítačoch,“ vysvetlil riaditeľ školy. Dodal, že nedávnu históriu, keď učebne vyzerali ako ateliéry s rysovacími doskami, pripomínajú už len staré panely, ktoré sú odložené na pôjde školskej budovy.

Škola dnes študentom ponúka vzdelávanie v študijných odboroch staviteľstvo alebo geodézia, kartografia a kataster. „Napríklad v študijnom programe staviteľstvo v prvom a druhom ročníku vo všetkých triedach prebieha rovnaká náplň spoločensko-vedných i odborných predmetov. Na konci druhého ročníka si vyberajú štúdium predmetov pre výkon povolania z oblastí pozemné staviteľstvo, dopravné staviteľstvo, technické zariadenia budov a stavebný manažment,“ vysvetlil Kolpak.

Môže vás zaujímať:

Toto je paráda: Prešovskej strednej škole sa podarilo niečo, čo žiadnej inej na svete!

foto: ilustračné

Stavebná priemyslovka v Prešove: Mávala aj viac ako tisíc žiakov
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM