Ľubomír Hudačko Správy

Toto je paráda: Prešovskej strednej škole sa podarilo niečo, čo žiadnej inej na svete!

Tak takýmto niečím sa nemôže pochváliť žiadna iná stredná škola na celom svete, iba tá z Prešova! Podaril sa jej totiž doslova husársky kúsok. Zaznamenala svetové prvenstvo a zožala úspech, ktorý okrem iného poukazuje na kvalitu jej vzdelávacieho procesu.

Ilustračný obrázok k článku Toto je paráda: Prešovskej strednej škole sa podarilo niečo, čo žiadnej inej na svete!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove zaznamenala pozoruhodný úspech. Uspela totiž v celosvetovom grante Intel Galileo, ktorý je určený najmä pre vysoké školy a univerzity. O čo vlastne ide?

Jediná úspešná stredná škola na svete

Škola v spolupráci s občianskym združením Asociácia spoločností v IT priemysle sa zapojila do grantovej súťaže, ktorú vyhlasuje spoločnosť Intel. Tá poskytla pre univerzity a vysoké školy po celom svete 50 000 špeciálnych dosiek, vďaka ktorým môžu študenti vytvárať rôzne technické riešenia v oblasti robotiky.

Prešovská elektrotechnická priemyslovka úspešne splnila podmienky grantovej výzvy a získala v prvom kole päť kusov Intel Galileo dosiek a v druhom kole dokonca desať týchto technických pomôcok. Stala sa tak jedinou úspešnou strednou školou na svete, čo poukazuje na jej kvalitu vzdelávacieho procesu.

Bola vyhlásená aj za TOP školu

Ako uviedol Slavomír Terezka zo združenia ASIT, prešovská elektrotechnická priemyslovka doteraz vychovala viac ako 6 000 absolventov v elektrotechnic­kých a príbuzných odboroch, ktorí sa úspešne uplatňujú vo všetkých sférach hospodárstva. Poskytuje vzdelanie v odboroch elektrotechnika, informačné a sieťové technológie a v odbore technické a informatické služby v elektrotechnike.

Študenti školy majú za sebou prvé hodiny práce s Intel Galileo doskami. S problematikou programovania Arduino, na báze ktorého špeciálne dosky fungujú, sa študenti stretávajú v treťom a štvrtom ročníku na hodinách výpočtovej technicky a programovania. Pomocou dosiek získavajú možnosť vytvárať nové technické riešenia v oblasti robotiky s modernými zariadeniami, ktoré sú kompatibilné s ostatnými zariadeniami Arduino.

Príkladmi využitia na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Prešov je projekt “Riadenie výrobného procesu pomocou Intel Galileo” a „Robotické rameno“. SPŠ elektrotechnická v Prešove podľa analytikov z Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO bola v tomto roku v skupine stredných odborných škôl vyhlásená za TOP školu na Slovensku.

Čítajte tiež:

Riaditeľ prešovskej školy po unikátnom úspechu: Nevedel som, že sme jediní na svete!

Ich práca neunikla pozornosti: Týmto učiteľom Prešovskej univerzity sa dostalo prestížnej pocty!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM