Ľubomír Hudačko Správy

Dostali skvelý nápad a chcú ho pretaviť do praxe: Budeme si môcť v Prešove adoptovať záhony byliniek?

Projekt prešovskej Mestskej Oázy speje k ďalšej novinke. Nadšenci tejto Komunitnej záhrady totiž dostali ďalší skvelý nápad. Chcú, aby sa dali v Prešove adoptovať záhony byliniek. A v pláne majú nielen to, veď čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Dostali skvelý nápad a chcú ho pretaviť do praxe: Budeme si môcť v Prešove adoptovať záhony byliniek?
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt neziskovej organizácie Urbanika na revitalizáciu Mestskej Oázy v Prešove súťaží v online hlasovaní. Táto neziskovka sa dlhodobo venuje kultivácii verejného a kultúrneho života v meste a aktuálne súťaži o pridelenie grantu v hodnote 10 000 eur od Nadácie VÚB.

„Projekt Komunitná záhrada v Mestskej Oáze sa v hodnotení odbornej komisie dostal do úzkeho výberu najlepších projektov. Teraz ho čaká druhá fáza, ktorou je verejná hlasovacia súťaž. Hlasovanie je dostupné pre každého a trvá do 20. novembra,“ uviedla členka organizácie Urbanika Marianna Potanovičová.

Tento projekt rozvíja kreatívnu myšlienku mestskej záhradky s liečivými bylinkami vyšľachtenými na Prešovskej univerzite. „Výnimočnosťou projektu je spolupráca medzi verejnosťou, univerzitou a organizáciou Urbanika, vďaka ktorej sa rozšíri existujúca Komunitná záhradka a pribudne možnosť adoptovania si záhonov. K aktivitám projektu bude patriť vysadenie liečivých bylín a kvetín v bývalom koryte mlynského náhonu, ktoré budú symbolizovať tečúcu vodu, vysadíme aj anglický trávnik pre rôzne pohybové aktivity ako napríklad joga, detský futbal a polihovanie,“ vysvetlila ďalšej Potanovičová.

Byliny budú navyše po odrastení usušené a zabalené ako produkt, teda čaj. Zapojením obyvateľov a lokálnych umelcov do umeleckého workshopu Workspace sa vytvorí aj funkčný mobiliár. Teda kreatívne lavičky či stojan na bicykle alebo sochy, ktoré doplnia a zatraktívnia širšie centrum Prešova. Mestská Oáza je vlastne miesto, kde sa stretáva 1. prešovská elektráreň, mlynský náhon, židovské suburbium, mestské opevnenie a vytvárajú tak očarujúci genius loci," zakončila Potanovičová.

Môže vás zaujímať:

Prešovská škola sa môže pochváliť niečím, čo každá ani zďaleka nie: Má vlastnú kapelu a hrá v nej aj učiteľ!

Súťaž o najkrajšie mesto sa už skončila a toto je výsledok Prešova: Dostali sme sa do TOP 15-tky!

Keď to zistila, myslela si, že to ani nie je pravda: Pozrite, akou Miss sa stala študentka Prešovskej univerzity!

foto: Mestská oáza Urbanika

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM