Správy

Čo rozhoduje o sprísnení opatrení a prepínaní semaforu? Vysvetľuje odborník z RÚVZ Prešov

Nové pozitívne vzorky na koronavírus pribúdajú každým dňom. Odborník z RÚVZ Prešov nám vysvetlil, čo rozhoduje o prepínaní semaforu či sprísnení opatrení.

Ilustračný obrázok k článku Čo rozhoduje o sprísnení opatrení a prepínaní semaforu? Vysvetľuje odborník z RÚVZ Prešov
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Prešovský kraj je spomedzi všetkých ostatných krajov na štvrtom mieste z ôsmich, z hľadiska celkového počtu prípadov koronavírusu. Počet pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 bol k 28. septembru 1 068, viac ich majú len Trenčiansky, Žilinský a Bratislavský kraj.

Ako sa rozhoduje

Na červenej mape sa v kraji nateraz nachádzajú dva okresy, ide o Starú Ľubovňu a Sninu.

Na oranžovej mape sú okresy Poprad, Sabinov, Bardejov a Prešov. Podla čoho sa však rozhoduje o sprísnení, alebo uvoľnení opatrení v daných okresoch a o prepínaní semaforu?

To sme sa opýtali Pavla Lišku, vedúceho kancelárie regionálneho hygienika z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove, kam patria okresy Prešov a Sabinov.

„V oboch prípadoch sa rozhoduje podľa počtu prípadov prepočítaných na 100 000 obyvateľov, podľa počtu hospitalizovaných, podľa výsledkov epidemiologických šetrení, podľa miesta a koncentrácie, kde sa chorí nachádzajú a pod. Opatrenia vo všeobecnosti určuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, pričom o sprísnenie môže rozhodnúť jednotlivý RÚVZ podľa územnej pôsobnosti,“ uviedol pre Dnes24 Pavel Liška.

Prepínanie semaforu

Ako ďalej Liška pokračoval, v pôsobnosti RÚVZ Prešov sa počty chorých v okrese Sabinov oproti predošlému mesiacu zdvojnásobili.

Čo sa týka prepínania semaforu, o tom podľa Lišku rozhoduje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), teda nie jednotlivé RÚVZ.

„Vzhľadom na to, že sa nachádzame na začiatku chrípkovej sezóny, deti sa vrátili do školských lavíc a ľudia sa vrátili z dovoleniek, čo súvisí so stavom v okolitých krajinách, možno jednoznačne predpokladať, že dôjde k nárastu počtu chorých na COVID-19 a aj na chrípku,“ vysvetlil na záver odborník ďalej pre Dnes24 s tým, že vzhľadom na vekovú štruktúru obyvateľstva môže dôjsť k vzostupu ochorení Covidu a chrípky v obidvoch spomínaných okresoch pôsobnosti RÚVZ Prešov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM