Samospráva

Centrum Prešova skrášli nádherný kvetinový koberec: Bude tvorený špeciálnymi tulipánmi

Centrum Prešova už o pár mesiacov skrášli nový nádherný kvetinový koberec. Bude tvorený z tisícky špeciálne vyšľachtených holandských tulipánov.

Ilustračný obrázok k článku Centrum Prešova skrášli nádherný kvetinový koberec: Bude tvorený špeciálnymi tulipánmi
Zdroj: Mesto Prešov

„Som rada, že táto špeciálna odroda bude zdobiť centrum nášho mesta a zároveň bude symbolom nielen dobrých vzťahov, ale aj vzájomného medzinárodného priateľstva,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Primátorka Prešova a veľvyslanec Holandského kráľovstva Henk Cor van der Kwast spolu na Námestí legionárov vysadili 1000 tulipánových cibuliek pri príležitosti 25. výročia bilaterálnych vzťahov. A keďže je Holandsko nielen krajinou tulipánov, od Mestského úradu sa k bývalému Justičnému palácu presunuli na bicykloch.

Tulipány sú unikátnou špeciálne vyšľachtenou odrodou, ktorá dostala od prezidenta SR Andreja Kisku názov Slovensko. Na Námestí legionárov v blízkosti budovy Veliteľstva 2. mechanizovanej brigády tak vznikne nový kvetinový koberec v nádhernej bielo-červenej farbe.

Na celom Slovensku sa spolu vysadilo 11 000 tulipánov tejto vyšľachtenej odrody. Cibuľky vykvitnú na jar 2019, kedy bude holandská ambasáda oslavovať 25. výročie od založenia kancelárie na Slovensku. Záhon rovnakých tulipánov je aj v záhrade prezidentského paláca v Bratislave. Unikátne vyšľachtenú odrodu tulipánu pomenovanú Slovensko vyšľachtili v Holandsku – The Royal General Bulbgrowers´ Association KAVB v meste Hillegom. Táto odroda je zapísaná a zaregistrovaná v medzinárodnom tulipánovom registri kultivarov.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM