Samospráva

Zmeny na pešej zóne v centre mesta: V Prešove sa upravujú pravidlá na vstup vozidiel

V Prešove upravujú pravidlá na vstup vozidiel do pešej zóny v centre mesta. Cieľom úpravy je vrátiť pešiu zónu chodcom.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny na pešej zóne v centre mesta: V Prešove sa upravujú pravidlá na vstup vozidiel
Foto: Ľubomír Hudačko

Stanislav Ondirko, vedúci Odboru dopravy a životného prostredia MsÚ v Prešove pripomína, že mesto eviduje aj podnety na úplné vylúčenia dopravy z pešej zóny.

Zamieňali za parkovanie

„Aktuálna úprava pravidiel na vstup vozidiel do pešej zóny má za cieľ dať viac priestoru chodcom a tiež zjednotiť a zjednoznačniť dopravné značenie,“ vysvetľuje úpravy dopravného značenia. „Zatiaľ nejdeme do takých striktných úprav, chodci si však naozaj zaslúžia mať v pešej zóne viac bezpečnosti,“ hovorí. Nejednoznačnosť dopravného značenia spôsobovala, že sa v pešej zóne ocitali vozidlá aj mimo času vyhradeného na zásobovanie, prípadne si niektorí vodiči čas určený na zásobovanie zamieňali za parkovanie.

Príliš veľký počet vozidiel na pešej zóne vytýkali aj ľudia, ktorí ju využívajú na podvečerný relax, či na posedenie na terasách, no nákladné autá poškodzovali aj dlažbu, ktorá je na Hlavnej ulici.

Potrebné povolenie

Po novom bude pre ľahké nákladné vodidlá vyhradený čas na dopravnú obsluhu výlučne ráno od 5.00 do 9.00. Mimo tohto vyhradeného času bude potrebné zvláštne povolenie, o ktoré bude potrebné požiadať na mestskom úrade. Taxíky budú môcť na pešiu zónu vstupovať bez obmedzenia v čase od 20.00 od 5.00, cyklisti neobmedzene. Aby si majitelia prevádzok či prevádzkovatelia dopravnej obsluhy zvykli na nové pravidlá, potrvá do konca roka 2017 prechodné obdobie. Mestská polícia sa dovtedy pri kontrole dodržiavania nových pravidiel zameria predovšetkým na osvetu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM