Ľubomír Hudačko Správy

Získali umiestnenie, na ktoré môžu byť skutočne pyšní: Obec z nášho okresu bodovala v súťaži Dedina roka!

Na Slovensku máme stovky obcí, menších, či väčších, krajších, či menej pekných. Mnohé sa starajú o svoj rozvoj, o svojich obyvateľov, o to, aby život v nich bol lepší. Jednou z nich je aj dedina z nášho okresu, ktorá sa spolu s dvomi desiatkami ďalších uchádzala o titul tej naj a navyše aj bodovala!

Ilustračný obrázok k článku Získali umiestnenie, na ktoré môžu byť skutočne pyšní: Obec z nášho okresu bodovala v súťaži Dedina roka!
Zdroj: TASR

Cieľom súťaže Dedina roka je prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka, zvyšovanie povedomia občianskej spoločnosti o hodnote krajiny, originality a národnej hrdosti, ale aj zvyšovanie konkurencieschop­nosti a prestíže slovenských obcí. Práve v týchto ohľadoch zabodovali aj Kapušany pri Prešove, ktoré obsadili skvelú bronzovú priečku.

„Hodnotiaca komisia posudzovala prihlásené obce v zmysle pravidiel súťaže a v duchu motta aktuálneho ročníka európskej súťaže byť otvorený, ktoré oslovuje vidiecke oblasti k otvorenej spolupráci so svojimi susedmi a k spoločnému spájaniu síl prostredníctvom medziobecných a regionálnych spolkov a združení. Znamená to byť otvorený aj inovatívnym nápadom, stratégiám a perspektívam,“ uviedol Lakanda.

Na svojom záverečnom rokovaní v Selciach o tom rozhodla národná hodnotiaca komisia, ktorá určila aj víťazov ostatných kategórií súťaže. Komisia konštatovala, i napriek nižšiemu počtu prihlásených obcí do tohto ročníka súťaže, viditeľný nárast ich komplexného rozvoja. Je podľa nej potešujúce, že sa prihlásené obce otvárajú domácim aj zahraničným návštevníkom.

Komisia zároveň apeluje na obce, aby vyvíjali tlak na dôsledné dodržiavanie legislatívnych nástrojov na zlepšenie uplatňovania adekvátneho stavebného poriadku, či regulatívov vo výstavbe, rešpektujúc identitu svojho vidieckeho prostredia. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v obci Spišský Hrhov v novembri.

Čítajte tiež:

Odborníci našej nemocnice na čelných priečkach: Títo prešovskí doktori bodovali v ankete TOP lekári Slovenska

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM