Správy

Zbiera peniaze pre obete výbuchu - na svoj účet. Vyšetruje ho polícia

Obrovská vlna solidarity, ktorá zaplavila Slovensko po nešťastí v Prešove, má aj tienistú stránku. Chcú niektorí zarobiť na nešťastí druhých?

Ilustračný obrázok k článku Zbiera peniaze pre obete výbuchu - na svoj účet. Vyšetruje ho polícia
12
Galéria
Zdroj: Facebook

V tragických situáciách sa nestretávame iba s ľudskosťou a nezištnou pomocou, ale aj s hyenizmom ľudí, ktorí sa chcú na tragédii priživiť. Sociálne siete využívajú nepoctiví ľudia, ktorí vystupujú v mene rôznych organizácií a občianskych združení.

Pozor na podvodníkov!

Jedným zo zvláštnych vyberačov peňazí je aj Občianske združenie Centrum pre pomoc v núdzi, ktoré zastupuje Július Banda. Zbierku nazval „Zachráňme im domov tepla“.

Tento človek a ani jeho OZ však nemá oprávnenie peniaze od ľudí žiadať. Na stránke Ministerstva vnútra, ktorá spravuje Registráciu verejných zbierok, neeviduje osobu Júliusa Bandu.

Podozrivú výzvu si všimla aj naša čitateľka: „Túto výzvu na zasielanie finančnej pomoci obetiam tragédie v Prešove som našla na Facebooku. Július Banda oslovoval už aj ľudí v komunikácii pod príspevkami v skupine Pomôžte ľuďom z vybuchnutého domu v Prešove, aby mu napísali súkromné správy ohľadom zaslania peňazí zo zahraničia.“

Banda na sociálnej sieti dokonca ľudí presviedča, že mesto Prešov aj polícia jeho iniciatívu schvaľujú a že účet je oficiálny. Meno Júliusa Bandu sa skloňovalo v médiách aj pred dvoma rokmi.

Podľa plus7dní občianske združenie s podozrivými aktivitami zneužívalo na propagáciu svojich aktivít mená a fotografie slovenských celebrít. Nabaliť sa chceli na príbehu chorého dieťaťa. Podľa registra verejných zbierok na stránke ministerstva vnútra žiadnu zo svojich aktivít združenie neohlásilo ani vtedy, píše plus7dní.

ČLÁNOK POKRAČUJE NIŽŠIE

Banda dokonca na FB profile OZ zverejnil správu z portálu Topky.sk, ktorú však na portáli nenájdete.

Redakcia sa spojila aj s Bandom. Ten najprv tvrdil, tak ako na sociálnych sieťach, že zbierka je riadne zaevidovaná a že mesto Prešov aj Polícia SR s ním „spolupracuje“. Keď redakcia Dnes24 od neho žiadala informácie o registrácii zbierky, podrobnosti o „transparentnom“ účte a či presviedčal ľudí, aby posielali peniaze na jeho účet, vypol si mobilný telefón a žiadne informácie neposkytol.

Polícia ho už rieši

Podľa informácií od policajného hovorcu Prešovského kraja Igora Pavlíka, ktoré poskytol Dnes24.sk, polícia dostala už niekoľko podnetov na počínanie Júliusa Bandu a začala konanie, statusy, bankový účet ako aj OZ preverovať.

V súvislosti s podvodnými účtami vydala polícia už včera upozornenie pre ľudí, aby na takéto účty peniaze neposielali a zverejnila číslo transparentného účtu mesta Prešov.

Polícia varuje pred možným zneužitím prípadu prešovského tragického výbuchu v paneláku. Upozorňuje na to, že po sociálnych sieťach sa šíria čísla „zaručene“ transparentných úč­tov.

„Je to nepochopiteľné, ale naozaj sa môže nájsť niekto, kto chce využiť nešťastie iných vo svoj prospech,“ uviedla polícia.

Hovorca Prešova Vladimír Tomek na otázku Dnes24, či mesto o Bandovom účte a iniciatíve vie, povedal, že mesto nevie verifikovať cudzie účty. „Ozývajú sa nám mnohé združenia či subjekty, ktoré nevieme narýchlo overiť. Ak chcete naozaj pomôcť ľuďom, ktorých postihla táto tragédia, prosíme vás, aby ste využívali výhradne oficiálny účet mesta Prešov, na ktorý dohliada Odbor financií a mestského majetku mesta Prešov,“ požiadal ľudí hovorca.

Oficiálne čísla účtov

Číslo transparentného účtu mesta Prešov je SK90 7500 000­0 0040 0859 1­229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019.

Oficiálnu zbierku podporila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zriadená je aj linka krízového centra 051 3100 101. Linka je určená pre ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi v súvislosti s výbuchom plynu na Mukačevskej ulici, ktorý si zatiaľ vyžiadal päť obetí.

Aj tento prípad pofidernej zbierky nás podnietil k tomu, že redakcia Dnes24 prostredníctvom nášho partnerského darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk zverejnila transparentnú výzvu. Viac sa dočítate TU.

Július Banda - ilegálne zbierky - lovec celebrít
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM