Správy

Zase sme v niečom prví: Prešovský kraj má najviac sčítaných obcí

Prešovský kraj má najvyšší počet obcí, do štatistického zisťovania je zapojených najviac samospráv a v rámci republiky má aj najviac sčítaných obcí.

Ilustračný obrázok k článku Zase sme v niečom prví: Prešovský kraj má najviac sčítaných obcí
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Ide o 665 obcí, pričom 23 z nich má štatút mesta. Hoci má Prešovský kraj najvyšší počet obcí, za prvé mesiace sčítali už okolo 15 percent. Zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR o tom informovala hovorkyňa pre sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Sčítali už 5 obcí

„Niektoré obce už v systéme pracujú a zapisujú údaje, iné si pripravujú podklady, ďalšie majú sčítanie ukončené. V Prešovskom kraji je päť obcí, ktoré byty a domy na svojom území už sčítali. Ide o obec Cabov z okresu Vranov nad Topľou, Veľká Franková z okresu Kežmarok, obce Kružlová a Havranec z okresu Svidník, i Lesnica z okresu Stará Ľubovňa,“ uviedol riaditeľ pracoviska ŠÚ SR v Prešove Ján Cuper.

Vzhľadom na to, že rozhodujúcim okamihom sčítania je prelom roku 2020 a 2021, budú podľa neho musieť spomenuté obce ešte aktualizovať prípadné prírastky a úbytky.

Do februára 2021

Ako povedal starosta obce Havranec Milan Ščerba, vzhľadom na veľkosť obce nemal so sčítaním veľa starostí.

„V obci máme len 13 domov. Tento počet je rovnaký ako počas posledného sčítania, takže sme mali takmer všetky údaje predpripravené, a preto sa do predvyplnených tlačív jednoducho dopĺňali,“ vysvetlil.

Prvá fáza SODB 2021, realizovaná v spolupráci so samosprávami, sa zameriava na sčítanie domov a bytov. Mestá a obce počas približne deviatich mesiacov prvýkrát elektronicky zaznamenajú údaje zhruba o troch miliónoch obydlí na Slovensku.

Samotné sčítanie domov a bytov trvá od 1. júna tohto roka do 12. februára 2021. Do sčítania sú zapojené všetky obce SR v celkovom počte 2927. K 31. júlu bolo sčítaných 20,6 percenta bytov na Slovensku.

Po prvej fáze sa od 15. februára 2021 začne sčítavanie obyvateľov, trvať má do 31. marca.

A v obrazoch si pozrite aj štatistiky a výsledky z hlasovania o najlepšiu zmrzlinu v Prešove.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Výsledky hlasovania, kde v Prešove robia najlepšiu zmrzlinu?
1
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM