Ľubomír Hudačko Rôzne

Zamorené mesto od premnožených ploštíc: Nasadili na na ne dymiace dezinsekčné prístroje!

Deratizéri s dymiacimi dezinsekčnými prístrojmi navštívili bytový dom, ktoré obýva početná skupina neprispôsobivých občanov. Premnožili sa tam totiž ploštice.

Ilustračný obrázok k článku Zamorené mesto od premnožených ploštíc: Nasadili na na ne dymiace dezinsekčné prístroje!
Zdroj: Webnoviny.sk

V spomínanom bytovom dome na Budovateľskej ulici vo Vranove nad Topľou, ktorý vlastní vranovská samospráva, žije podľa oficiálnych zoznamov radnice vyše 220 ľudí. Niekoľkoročnými problémami tohto objektu sú vandalizmus, permanentné ničenie mestského majetku, rušenie nočného pokoja a nedostatočná hygiena jeho obyvateľov.

Radikálne riešenie

„Jedným z posledných problémov tohto objektu je nadmerný výskyt ploštíc. Vykonávali sme doteraz určité opatrenie, postreky, minuli sa však účinku, preto sme sa rozhodli pre radikálnejšie riešenie,“ poznamenal vranovský primátor Ján Ragan. Samospráva sa problém s premnoženým hmyzom rozhodla riešiť aj v súvislosti s hroziacim rizikom, že sa ploštice rozšíria do okolitých rodinných domov a prevádzok podnikateľov na Budovateľskej u­lici.

Do boja proti premnoženým plošticiam dnes mesto nasadilo dymiace dezinsekčné prístroje. Deratizéri, ktorých si objednala samospráva, sa pustili do svojej práce po tom, ako opustili vnútorné priestory bytovky jej obyvatelia v sprievode mestskej a štátnej polície.

Robia bordel, preto majú návštevu

Viacerým sa dnešné počínanie radnice nepozdávalo, iní ho však privítali. „Schvaľujem to, mám tri deti. Ploštice nepríjemne štípu,“ povedal obyvateľ bytovky Jiří Kešel. Za situáciu s premnoženým hmyzom si podľa jeho slov môžu samotní miestni obyvatelia. „Neupratujú po sebe, robia tu bordel, neporiadok.“

Deratizéri najprv aplikovali na premnožené ploštice postrek a následne pristúpili k zadymovaniu vnútorných priestorov špeciálnym chemickým prostriedkom. Celý proces sa chystajú o niekoľko týždňov zopakovať. Či sa im podarí vyriešiť problém s plošticami natrvalo, zatiaľ nevedno. „Všetko to bude závisieť aj od súčinnosti miestnych obyvateľov,“ zdôraznil deratizér Maroš Kopaňa.

Radnica zatiaľ nevie, koľko firme za likvidáciu lezúceho hmyzu zaplatí. „Bude to závisieť od množstva spotrebovaného materiálu, konečná suma zatiaľ nie je známa,“ poznamenal Ragan. Už teraz je však isté, že mesto do schátranej bytovky ďalej investovať nemieni. „Obmedzíme investície do tohto objektu na minimum, pretože dochádza k veľkému vandalizmu. Svoj postoj zmeníme, ak sa zmení aj prístup miestnych obyvateľov,“ podotkol primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM