Ľubomír Hudačko Správy

Začína revitalizácia Panskej záhrady v Nižnej Šebastovej: NOVINKOU bude aj solárna lavička

Na mieste sa podarí posilniť nielen ekostabilitu celého územia, ale aj zabezpečiť funkčné a estetické prostredie pre obyvateľov mesta.

Ilustračný obrázok k článku Začína revitalizácia Panskej záhrady v Nižnej Šebastovej: NOVINKOU bude aj solárna lavička
Zdroj: Mesto Prešov

V Prešove sa začína s obnovou a revitalizáciou parku Panská záhrada v miestnej časti Nižná Šebastová. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Terézia Rácová.

Prosba o trpezlivosť

„Mesto už odovzdalo stavenisko zhotoviteľovi a začína s obnovou a revitalizáciou parku Panská záhrada s celkovou rozlohou 17 153 m². Priestor, v ktorom budú realizované stavebné práce, bude ohraničený páskou, preto v tejto súvislosti prosíme občanov o dodržiavanie zákazu prechodu cez stavenisko, o zvýšenú opatrnosť v okolí parku a tiež o trpezlivosť,“ vysvetlila.

„Tento projekt je dôkazom toho, že nielen centrum mesta a sídliská sú prioritou pre rozvoj zelene a revitalizáciu verejných priestranstiev. Záleží nám na tom, aby sa aj mestské časti rozvíjali a mali kvalitnejšie prostredie. Panská záhrada je obľúbená, usporadúva sa tam veľa zaujímavých podujatí a verím, že do budúcna bude stredom organizovania života a aj centrom oddychu pre obyvateľov Nižnej Šebastovej," uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Solárna lavička

V rámci projektu bude postupne vysadená a zrevitalizovaná verejná zeleň, zrealizovaná bude aj dostavba chodníkov pre peších.

„Doplnené budú aj prvky drobnej architektúry ako parkové lavičky, odpadkové koše, solárna lavička, stojan na bicykle, informačné tabule či herné prvky. Pribudne verejné osvetlenie, osviežovacie prvky, zavlažovací systém a detské ihrisko,“ priblížila ďalej hovorkyňa Rácová.

Pri navrhovaní stavebno – architektonických riešení revitalizácie parku bol dôraz podľa mesta kladený na historickú hodnotu celého priestranstva a výber tých najlepších riešení vo vzťahu k uchovaniu historickej hodnoty parku.

Stavebné práce budú zamerané na zlepšenie využívania územia trvalo udržateľným spôsobom.

Posilnia ekostabilita

Vďaka tomu sa podarí posilniť nielen ekostabilitu celého územia, ale taktiež zabezpečiť aj funkčné a estetické prostredie pre obyvateľov mesta.

„Lehota výstavby je, podľa zmluvy o dielo, do 10 mesiacov od odovzdania staveniska. Celkové náklady na realizáciu projektu predstavujú 887 381 eur, pričom výška schváleného nenávratného finančného príspevku z eurofondov je 843 012 eur,“ dodala hovorkyňa Rácová.

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM