Správy

Začal akademický rok: Prešovská univerzita má zapísaných viac ako 8 000 študentov, FOTO

Slávnostné zhromaždenie sa uskutočnilo v Divadle Jonáša Záborského, dodržiavali sa prísne hygienické opatrenia. Prešovská univerzita otvorila akademický rok.

Ilustračný obrázok k článku Začal akademický rok: Prešovská univerzita má zapísaných viac ako 8 000 študentov, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Marcel Mravec

Prešovská univerzita (PU) v Prešove v utorok oficiálne otvorila 24. akademický rok. Slávnostné zhromaždenie sa uskutočnilo v Divadle Jonáša Záborského, pričom sa dodržiavali prísne hygienické opatrenia.

Zápis prebieha

Aktuálne má univerzita zapísaných 8 332 študentov, z toho 856 zahraničných. Podľa jej hovorkyne Anny Polačkovej však číslo nie je konečné, nakoľko zápis na niektorých fakultách ešte stále prebieha.

„Predchádzajúci semester bol na našej univerzite úplne odlišný od všetkého, čo väčšina z nás doteraz zažila. Tak ako na celom Slovensku a vo väčšine nielen európskych krajín ho poznačila koronakríza. Na takmer celý semester sa stalo realitou dištančné vzdelávanie vrátane zápočtov, skúšok a niekde i obhajob záverečných prác a štátnic,“ bilancoval predchádzajúci semester rektor univerzity Peter Kónya.

Rektor vo svojom príhovore poznamenal, že aj počas koronakrízy sa podarilo dovŕšiť a začať niekoľko rozvojových projektov univerzity.

Park s fontánou

„Úspešne bola ukončená rekonštrukcia športovej haly a bolo vybudované parkovisko na južnom konci Vysokoškolského areálu (VŠA),“ zdôraznil.

Z nových projektov spomenul revitalizáciu priestoru pred VŠA, ktorej cieľom je vytvorenie parku s fontánou a množstvom zelene na námestí medzi VŠA a študentskými domovmi.

O niekoľko mesiacov neskôr sa dočkal realizácie aj ďalší rozvojový projekt univerzity, a to výstavba didaktického parku na západnej strane budovy rektorátu univerzity.

Šachovnicové sedenie

V súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou prijalo vedenie PU podľa jej hovorkyne Anny Polačkovej viaceré opatrenia platné od nového akademického roka. Okrem povinnosti nosiť v priestoroch univerzity rúško alebo ochranný štít, vedenie univerzity odporúča používať aj rukavice.

Pri vzdelávacích aktivitách, na ktorých sa má zúčastniť viac ako 50 osôb, je potrebné v miestnostiach aplikovať šachovnicové sedenie študentov. Pokiaľ to technické možnosti nedovolia, vedenie univerzity odporúča kontaktnú výučbu doplniť o online prenos.

Univerzita zároveň v každej budove univerzity vyčlenila jednu miestnosť, do ktorej sa premiestni zamestnanec, respektíve študent s podozrením na ochorenie COVID-19. To isté platí aj pre študentské domovy PU.

Ceny rektora

Súčasťou otvorenia akademického roka bolo aj udeľovanie Ceny rektora, ktorá bola odovzdaná 36 tvorivým zamestnancom univerzity za významný prínos v jednotlivých vedných odboroch, 16 pracovníkom za vedecký výstup zamestnancov do 40 rokov a trom vedecko-výskumným pracovníkom za inováciu a vedecký objav.

Cenou rektora bolo ocenených aj 18 študentov univerzity za svoju publikačnú, výskumnú, umeleckú a športovú činnosť, ale aj za humanitné skutky, ktoré vykonali v uplynulom akademickom roku. Ocenené boli aj štyri katedrové webstránky.

V obrazoch si pozrite aj ďalšie zábery z otvorenia nového akademického roka.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Otvorenie nového akademického roka Prešovskej univerzity
8
Galéria
Zdroj: Marcel Mravec
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM