Správy

Študenti sa sťažujú na problém s ubytovaním: Prešovská univerzita reaguje

Časť študentov Prešovskej univerzity (PU) poukázala na problém s ubytovaním, vznikla voči tomu aj petícia. Vedenie školy celú situáciu vysvetľuje.

Ilustračný obrázok k článku Študenti sa sťažujú na problém s ubytovaním: Prešovská univerzita reaguje
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Komplikácie mali spôsobiť pozitívne testy na koronavírus študentov zo zahraničia, ktorým bola poskytnutá možnosť karantény v tzv. Starom internáte. Na sociálnej sieti sa však následne zdvihla vlna kritiky tej časti študentov, ktorí sa v týchto priestoroch potrebovali ubytovať už v polovici septembra.

Vznikla petícia

Voči tejto skutočnosti vznikla aj petícia „proti neprístojným podmienkam prešovskej univerzity pre slovenských študentov bývajúcich na starom internáte“.

„Keď som sa chcela ubytovať, bolo mi povedané, že kľúče mi dajú až od 14.9., keďže dovtedy majú študenti na "starom“ internáte karanténu. Zvláštne je, že sa na to nenašli iné priestory. Univerzita potom na sociálnej sieti zverejnila ospravedlnenie, že sa internát otvorí až začiatkom októbra, keďže sa u týchto študentov v karanténe objavili pozitívne prípady. Otázka znela, prečo sme sa stále nemohli ubytovať, keď prípadov bolo len pár," vysvetlila nám problém študentka, ktorá chcela ostať v anonymite.

Pobúrilo to podľa nej mnoho študentov, keďže rozvrhy majú nekompromisné. „Nikto nebude brať ohľad na to, že musíme denne cestovať. Nemáme peniaze na prenájom bytu, keďže sme zaplatili viac než 300 eur na niečo, čo nemôžeme využívať,“ konkretizovala ďa­lej.

Možnosť karantény

Akademický rok začína rôzne, napríklad fakulta Humanitných a prírodných vied 28. 9. 2020, no niektoré odbory z Fakulty zdravotníckych odborov mali začať už 14. septembra.

Študenti sa tak potrebujú osobne zúčastniť najmä seminárov.

Prorektorka Prešovskej univerzity Jana Burgerová v reakcii pre redakciu Dnes 24 uviedla, že od 2. do 4. 9. 2020 dali zahraničným študentom možnosť nastúpiť na domácu karanténu na tzv. „Starom internáte“.

„Do karantény nastúpilo bezmála 330 zahraničných študentov. Správnosť tohto rozhodnutia potvrdili prvé zachytené pozitívne prípady, čím lokalizovali ohniská možnej nákazy. Z hľadiska ochrany zdravia študentov, zamestnancov aj obyvateľov Prešova považujeme tento prístup za prioritný. Spôsobilo to posuny v harmonograme ubytovávania, no platí to len pre istú časť ubytovaných, nakoľko celý "Nový internát“ a ostatné ubytovacie zariadenia sa riadia nezmeneným harmonogramom," uviedla prorektorka Jana Burgerová.

Už od 21. 9.

Podľa jej slov sa dezinfikuje časť „Starého internátu“ a od 21. 9. budú postupne ubytovávať väčšinu študentov do voľných izieb.

Ostane tak len prístavba, v ktorej sú ubytovaní zahraniční študenti čakajúci na opätovný testy. K utorku 15. septembra bol pritom podľa Burgerovej potvrdený pozitívny test na koronavírus 19 študentom s tým, že tento počet je konečný.

„Vieme garantovať, že slovenskí študenti budú ubytovaní do 1. 10. 2020. Nakoľko prezenčná výučba začína až 28. 9., na preklenutie tohto obdobia sú potrebné tri dni, ktoré sa však dotknú len približne 100 študentov. Aby sme boli voči nim korektní, budeme vzniknutú situáciu riešiť individuálne, v spolupráci s jednotlivými fakultami,“ pokračovala Burgerová.

Študentom, ktorí sa nemohli kvôli karanténe na „Starom“ internáte do 1. 10. 2020 ubytovať, vrátia podľa prorektorky platbu za celý mesiac september resp. alikvotnú časť – podľa termínu ubytovania. Daná suma bude študentom odrátaná z nasledujúcej platby. Študentom tak univerzita odporúča sledovať komunikačné kanály a prísť sa ubytovať v termíne, na ktorý budú vyzvaní.

V obrazoch nájdete aj zábery zo zrekonštruovaných internátov Prešovskej univerzity.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: archívne

OBRAZOM: Prešovská univerzita zrekonštruovala internáty za takmer 4,5 milióna
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM